Typical (old-) Dutch – Pratend zwemmen

Nederlanders houden van praten. Zelfs tijdens het zwemmen blijven ze kletsen.
Illustratie: Henk van Ruitenbeek

Best handig eigenlijk: sporten en ontspannen tegelijkertijd!
Ik heb leren zwemmen in China via een stap-voor-stap methode. In het zwembad droegen we een badmuts, een zwembril en sommigen zelfs een neusknijpertje. De meeste Chinezen zwemmen als hobby of om fit te blijven en een paar mensen oefenen echt op snelheid of vaardigheden. In Nederland gaat het er echt heel anders aan toe: geen badmutsen of brillen want iedereen houdt het hoofd boven water. Twee of meer vrienden zwemmen naast elkaar, al pratend en lachend.

Het zou makkelijker zijn als wij dat zwemmen niet zo serieus namen

Ik heb altijd gezwommen als vorm van sport. Ik had een doel dat ik wilde bereiken en waarvoor ik enorm mijn best ging doen. Eigenlijk werd ik daar best moe van. Ik denk dat het voor de meeste Chinezen zo werkt. Wij praten terwijl we ontspannen en uitrusten. Het zou makkelijker zijn als wij dat zwemmen niet zo serieus namen, maar het gewoon zagen als een vorm van ontspanning. Nederlanders pakken dat zwemmen heel efficiënt aan! Ze sporten en ontspannen tegelijkertijd. Ik leer nu ook om te zwemmen ‘op zijn Nederlands’. Ik hoop dat ik op een dag ook kan zwemmen en kletsen tegelijk.

Deze Typical Dutch is eerder gepubliceerd in Resource op 7 juli 2010 en werd ingezonden door Wenling Liu, destijds PhD Environmental Policy Group

Heb jij een leuke anekdote over een ‘typisch Nederlands’ ervaring? Stuur hem ons (max 300 woorden)! Beloning bij plaatsing: 25 euro en een pot Nederlandse snoepjes. resource@wur.nl

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.