Online raven vanuit de kerk

Aanstaande donderdag komt de kerk bij je thuis met een bijzondere dansdienst.
Flyer Open Feest Mini Culture

Samen dansen, borrelen of sporten is heel zeldzaam geworden en dat doet een mens geen goed, dacht student en radiomaker Sven Alkemade. Hij spreekt voor de wekelijkse uitzendingen van Campus Radio behoorlijk wat studenten, en zeker sinds de avondklok werd ingesteld hoort hij van veel kanten dat het ‘best wel klote’ gaat. Kunnen we niet iets opzetten, dacht hij, om al die studenten die netjes thuis zitten ‘s avonds een hart onder de riem te steken? Een brainstorm met de gemeente, Popupop, MiniCulture en RTV Rijnstreek resulteerde in een online event vanuit de Grote Kerk, aanstaande donderdag 25 februari.

Lockdown bangers

Tussen 20:00 en 24:00 kan je thuis met je huisgenoten (of als je die niet hebt, je kamerplant) genieten van vier setjes ‘spring grooves and lockdown bangers’ van verschillende MiniCulture dj’s. Op Campus Radio begint het feest al wat eerder, vanaf 17:00 kan je daar aanschuiven voor voorpret en interviews. Sven: ‘Naast de livestream is er ook een online meeting op Zoom, voor de interactie. Zo kan je zien hoe ze in de andere huizen staan te dansen. We hopen echt dat we daardoor het gevoel van samen feesten, wat iedereen zo mist nu, een beetje terug kunnen halen.’ 

Er wordt nog elke zondag gekerkt door de Protestantse Gemeente, maar de rest van de week is de kerk beschikbaar voor de Wageningse samenleving

Locatiemanager van de Grote Kerk Frits Huijbers

De kerk is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij een dik dance-event. Toch is de Grote Kerk al een tijdje bezig met het organiseren van evenementen. ‘In 2017 is de Stichting Gelderse Oude Kerken eigenaar geworden van de Grote Kerk,’ vertelt locatiemanager Frits Huijbers. ‘Er wordt nog elke zondag gekerkt door de Protestantse Gemeente, maar het idee is dat de rest van de week de kerk ook beschikbaar is voor de Wageningse samenleving. Dat betekent dat wij van alles willen gaan organiseren, zoals gala’s, trouwerijen, en popconcerten. Er staat al van alles gepland voor de herfst, als er hopelijk bezoekers aanwezig kunnen zijn. Daarnaast zijn we met de universiteit in overleg over het doen van tentamens in de kerk. Toen we hoorden over dit dance event wilden we graag meedoen, studenten zijn een belangrijke groep in Wageningen, die op het moment veel missen.’

Dakpannen

Botst dat niet met de kerkbezoekers, die misschien niet allemaal enorm fan zijn van dancemuziek? Huijbers: ‘Nee hoor, in principe is alles mogelijk, natuurlijk wel met respect voor de geschiedenis van de kerk, en voor het gebouw zelf. Dat moet wel heel blijven. Als je hier keiharde hardrock gaat spelen vliegen de pannen van het dak. Je moet ook rekening houden met de akoestiek van de kerk, dat vraagt wel om een beetje ingetogen spelen.’  

Aankomende donderdag zal het er overigens ook niet heel ruig aan toe gaan in de kerk. 
Door de coronaregels kunnen daar alleen de dj’s en organisatoren aanwezig zijn en staat het niet vol met speakers. ‘Het geluid zal waarschijnlijk harder staan bij de mensen thuis dan hier in de kerk’, aldus Huijbers. 

Er is natuurlijk maar één manier om daar achter te komen: wees er bij donderdag! Klik hier voor het facebook-event.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.