Extra onderwijsgeld naar begeleiding stages

De raad van bestuur verwacht namelijk een golf aan inhaalstages en -thesisonderzoeken.
Collegezaal WUR coronaproof Foto Anna den Hartog

Als WUR extra coronageld krijgt van de overheid, heeft de raad van bestuur al een idee over de besteding van een deel ervan. Het bestuur houdt namelijk rekening met een golf van studenten die na afloop van de coronamaatregelen hun stage of thesisonderzoek alsnog gaan doen.

Het demissionaire kabinet zegde vorige week 8,5 miljard euro toe voor het Nationaal Programma Onderwijs, om de coronaschade in het onderwijs in te halen en te compenseren. Hoeveel de universiteiten van dat bedrag krijgen, is nog onduidelijk.

Maar de raad van bestuur van WUR denkt alvast na aan welk onderwijs de tijdelijke miljoenen besteed kunnen worden. Rector Arthur Mol vermoedt dat een deel van de studenten geen geschikte  stage of thesisonderzoek heeft kunnen vinden door de coronarestricties en daarom dit studieonderdeel heeft uitgesteld.

‘Een golf aan stage- en afstudeervakstudenten vraagt om extra onderwijsondersteuning’

Rector Arthur Mol

Nu de studenten komend studiejaar collegegeld-compensatie krijgen voor de coronagerelateerde vertraging, verwacht hij een piek van Wageningse studenten die hun thesis of stage willen doen. WUR onderzoekt momenteel hoe groot deze groep is.

Welzijn

‘Een dergelijke boeggolf aan stage- en afstudeervakstudenten vraagt om extra onderwijsondersteuning en -begeleiding. Dat zou een goede besteding zijn van een deel van de extra onderwijsmiljoenen’, zegt Mol.
Ondertussen probeert de universiteit ook een beeld te krijgen welke studenten mentaal in de problemen zijn geraakt door de coronarestricties en thuiswerken. ‘Kijkend naar de onderwijsevaluaties en slagingspercentages zien we geen verschil met de cijfers vóór corona, maar we horen – vaak uit de tweede hand – dat een deel van de studenten het moeilijk heeft en eenzaam is. Via de studieadviseurs en studie- en studentenverenigingen proberen we die groep in beeld te krijgen of te houden.’ 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.