‘Je bent een rund als je met huizenprijzen stunt’

Studentenvakbonden lanceren een campagne over problemen op de huizenmarkt.
Studentenvakbonden vragen aandacht voor de problemen op de woningmarkt. Beeld: Shutterstock.

De campagne ‘Je bent een rund als je met huizenprijzen stunt’ moet jongeren, wetenschappers, beleidsmakers en politici bewuster maken van de grote problemen op de woningmarkt. Dat staat in een persbericht van Student Alliance Wageningen.

Steven Snijders van Student Alliance Wageningen (SAW) is woordvoerder van de campagne. Volgens hem zijn de huizenprijzen de afgelopen dertig jaar verdrievoudigd. ‘Deze prijsexplosie is niet oké: huizen worden onbetaalbaar, met name voor de jongere generatie. Stabielere en lagere prijzen zijn goed voor gewone mensen met een woonbehoefte.’

Meer betalen voor zelfde huis

De titel van de campagne verwijst naar een SIRE-campagne, die waarschuwde voor stunten met vuurwerk. Volgens Snijders kan een vergelijking worden gemaakt tussen ondoordacht gedrag met vuurwerk en het stunten met Nederlandse huizenprijzen. ‘De prijsexplosie is de uitkomst van decennia kortetermijnbeleid voeren, zonder degelijke visie. De schade hiervan is groot.’

Er is geregeld kritiek vanuit internationale instanties zoals het IMF op het Nederlandse woningmarktbeleid. Snijders: ‘Het eindresultaat is dat we steeds meer moeten betalen voor het zelfde huis. Wonen is, naast een eerste levensbehoefte, ook de grootste kostenpost voor huishoudens. We moeten veel meer doen om de woningmarkt fundamenteel te repareren.’

Steven Snijders, SAW. Beeld: Steven Snijders.

‘Meer schuld is geen oplossing’

Volgens Snijders wordt de oplossing te vaak gezocht in het verruimen van de financieringsmogelijkheden, terwijl dat juist een belangrijke oorzaak is van de prijsstijgingen. ‘Dat werd al door een parlementaire commissie vastgesteld in 2013, maar is lang genegeerd door de politiek. Meer schuld is niet de oplossing.’

Waar het huidige debat over de woningmarkt zich voornamelijk richt op het opgelopen huizentekort, pleiten de studentenvakbonden dus voor een breder debat. ‘Door jongeren te informeren en ons te mengen in het publieke debat, zetten we druk op de politiek om recht te doen aan de grote problemen op de woningmarkt.’

Als je als student iets wil veranderen aan de huizenmarkt straks, moet je nu al in actie komen

Steven Snijders

Wageningen

Qua studentenhuisvesting doet Wageningen het best goed, aldus Snijders. ‘Idealis heeft de meerderheid van de markt in handen en ze doen misschien niet alles goed maar het is een fijne verhuurder. Housing Desk deelt ook particuliere kamers op hun website, maar als er iets niet in orde is of de prijs te hoog is, verschijnt de kamer niet online. Zo is een groot deel van de markt hier goed gereguleerd. Dat is ook de reden dat SAW de kar trekt van deze campagne. Studentenbonden in andere steden zijn te druk bezig met voor studenten opkomen in een soort kat-en-muis-spel met verhuurders die regels ontwijken. In Wageningen speelt dat minder, waardoor wij van een afstandje de problemen in de markt kunnen observeren.’

Toch is de actie ook relevant voor Wageningse studenten, vindt Snijders. ‘Die moeten na hun studie ook de huizenmarkt op. Hier een studentenkamer vinden, lukt vaak uiteindelijk nog wel, maar als je iets moet kopen is ook het prijsniveau overal erg gestegen, ook in Wageningen. Dat maakt het lastig voor jongeren om een woning te kopen of te huren, als ze straks klaar zijn. Als je als student iets wil veranderen aan de huizenmarkt straks, moet je nu al in actie komen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.