[no]WURries: ongevraagd bijspringen?

We willen hem best helpen met de verzorging maar dat is volgens hem niet nodig. Wat te doen?’

Puzzel

‘Hamsters zijn het gelukkigst in hun natuurlijk omgeving. Het zijn kleine prooidieren die niet gewend zijn om opgepakt of geknuffeld te worden en hebben daar niet automatisch behoefte aan. Het belangrijkst is dat de hamster een verblijf heeft dat aansluit bij zijn natuurlijke behoeften: rennen, schuilen, voer verzamelen en graven. Dus als het diertje een tredmolen heeft, een grote bak om in te graven, schuilplekjes en goed voer, zal hij weinig tekort komen. Mocht je toch nog iets voor het diertje willen betekenen, geef hem dan een uitdagende puzzel of een klimrek. Dan kan hij zichzelf prima vermaken.’

Bonne Beerda, docent Gedragsecologie

Informatie

‘Zoek eerst op wat een hamster nodig heeft qua leefomgeving, verzorging en gezelschap. Als blijkt dat het huisdier niet krijgt wat hij nodig heeft, stap dan met de gevonden informatie naar je huisgenoot toe. Als je hem met concrete informatie laat zien wat het diertje mist, kun je daarna ook aangeven dat je hem wilt helpen met die taak.’

Jesse Allaart, bachelor student Moleculaire Levenswetenschappen

Ook gevoelens

‘Vraag je huisgenoot waarom hij weinig aandacht aan het dier besteedt en of hij er nog wel voor wil zorgen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je de laatste tijd heel druk bent, maar dieren hebben ook gevoel en willen ook aandacht. Kun je die nog geven?” In Thailand zijn er organisaties die helpen om een nieuwe eigenaar te vinden voor een huisdier. Misschien kan dat in Nederland ook.’

Chaya Chutinara, masterstudent Food Technology

Accepteren

‘Lief dat jullie je huisgenoot willen helpen met de verzorging van zijn hamster. Maar als hij daar geen hulp bij wil, kun je het daar het beste bij laten. Gelukkig zijn hamsters nachtdieren en hebben ze maar een klein beetje aandacht nodig.’

Sophieke Lems, master student Biotechnologie

Niet storen

‘Het ligt eraan wat je bedoelt met ‘besteedt nauwelijks aandacht aan’. Krijgt de hamster niet op tijd voer en schoon water of leeft hij in een vuile of te kleine kooi zonder ruim, gesloten looprad? Dan voorziet je huisgenoot niet in de behoeftes van het diertje. Is dat allemaal in orde, maar wordt de hamster niet meer regelmatig opgepakt of geaaid, dan boft het dier dat zijn baasje overdag werkt. Een hamster is namelijk een nachtdier, een territoriale einzelgänger die ’s nachts graag kilometers maakt. Overdag moet je hem niet storen.’

Hans Hopster, onderzoeker Dierenwelzijn

Next WURry: coronabezorgdheid

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór  22 februari naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.