Smaken van WUR: Brigadeiro

Dit keer een Braziliaans recept van Isabela.

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de Wereld tegen. Masterstudent Voeding en Gezondheid Isabela Cravo (28) neemt ons mee naar Brazilië met haar recept voor Brigadeiro.

Brazilianen zijn dol op Brigadeiro! Deze zoete Braziliaanse lekkernij vind je op letterlijk elke verjaardag of bruiloft. Brigadeiro wordt veelal thuis gemaakt en zó uit de pan opgegeten of in kleine balletjes gedraaid en door de hagelslag gerold.
Volgens de overlevering werd deze traditionele lekkernij uitgevonden door Brigadeiro (Brigadier) Eduardo Gomes toen deze een gooi deed naar het presidentschap in Brazilië. Om fondsen voor zijn verkiezingscampagne te werven maakten zijn aanhangers de zoetigheid. Het was een groot succes, vooral omdat het de eerste keer was dat vrouwen stemrecht hadden.
Het oorspronkelijke recept bevat cacao, maar tegenwoordig zijn er tientallen verschillende smaken verkrijgbaar, van kokos tot champagne en zelfs churro-smaak.
Het ‘beslag’ kan zelfs gebruikt worden als taartvulling of glazuur.

Ingrediënten

  • 1 el ongezouten boter
  • 1 blik gezoete gecondenseerde melk (395 g)
  • 2 el cacaopoeder (30 g)
  • hagelslag naar behoefte

Bereiden

  1. Smelt de boter in een pan op lag vuur. Voeg de gecondenseerde melk en de cacao toe onder voortdurend roeren. Blijf roeren to je de bodem van de pan gedurende twee tot drie seconden kunt zien als je de roerspaan door het mengsel haalt (meestal na 10-15 minuten);
  2. Vet een ondiepe bakplaat in met boter en giet het mengsel er in. Laat gedurende een uur afkoelen bij kamertemperatuur;
  3. Vorm het deeg tot balletjes;
  4. Rol de balletjes door de hagelslag!
  5. Geniet 😊

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.