Spelen in coronatijd

Vijf tips voor een spelletjesavond.

Bordspellen blijken tijdens de lockdown populairder dan ooit. Resource-redacteur Tessa Louwerens deelt een paar van haar favorieten waarmee je, met wat aanpassingen, redelijk coronaproof kunt socializen.

Wingspan (1-5 spelers, speelduur 45-70 minuten)

Wat is beter dan één vogel in de hand? Tien in je reservaat! Bij Wingspan speel je een enthousiaste vogelaar, ornitholoog of natuurbeheerder en je doel is om zoveel mogelijk verschillende vogels in het natuurreservaat te krijgen. Ieder speelt met zijn eigen vogelpark met daarin verschillende leefgebieden. Je moet eten verzamelen, nieuwe vogels aantrekken en uiteraard zorgen dat ze eitjes leggen. Door kaarten goed op elkaar af te stemmen worden je acties steeds sterker.
De regels zijn overzichtelijk en het spel is makkelijk te spelen. Het is een strategisch spel, maar er komt ook geluk bij kijken. Het idee is dat je snel kunt inspelen op eventuele kansen en tegenslagen. Just wing it!

Codenames (2-8+ spelers, speelduur ong. 20 minuten)

In Codenames strijden twee teams tegen elkaar. Twee hoofden van rivaliserende geheime diensten moeten zo snel mogelijk hun spionnen extraheren. Alleen zij zijn op de hoogte van de locaties van hun agenten. Zij geven als teamleider hints aan de rest van het team om ze te vertellen waar ze naartoe moeten voor een geheime ontmoeting, uiteraard in codetaal zodat ze niet worden ontdekt door de tegenpartij. Daarvoor moeten er verbanden worden gelegd tussen plaatjes/of woorden en dat vergt een behoorlijke portie creativiteit. Vervolgens barst de discussie los binnen je team. Want een foute conclusie kan er toe leiden dat je per ongeluk contact maakt met een vijandig spion of nog erger, met een huurmoordenaar. Het team dat als eerste al zijn spionnen extraheert en niet dood gaat wint. Codenames is een grappig spel met veel interactie. Er is ook een tweespeler variant, Codenames Duet, die coöperatief wordt gespeeld. Het is een goed spel voor beginnende spelers, want het is makkelijk te leren en duurt niet zo lang.

Spirit Island (1-5 spelers, speelduur 90-120 minuten)

Er zijn diverse bordspellen waarbij je een land moet koloniseren: de meesten kennen waarschijnlijk wel Kolonisten van Catan. Spirit Island draait het om. Jij en je medespelers nemen de rol aan van krachtige natuurgeesten en vechten terug tegen de kolonisten die het eiland overspoelen, de natuur verwoesten en de inheemse bevolking uitroeien die al jaren in evenwicht met de natuur leven.Spirit Island is een coöperatief spel waarbij spelers samenwerken tegen de kolonisten om het land te beschermen en weer terug te claimen voor de natuur. In het begin ben je nog niet zo sterk, maar gaandeweg het spel groeien je krachten, zodat je uiteindelijk, als het goed gaat, kolonisten van het bord veegt met tsunami’s. Het is een tactisch en uitdagend spel, dat op verschillende moeilijkheidsgraden kan worden gespeeld. Als je zelden bordspellen speelt, is het wellicht niet het beste instapspel.   

Pandemie (2-4 spelers, speelduur ong. 45 minuten)

Dit spel kan in deze tijd natuurlijk niet ontbreken. Bovendien is het een superleuk spel. Verspreid over de wereld zijn verschillende ziekten uitgebroken. Als spelers moet je samen werken aan medicijnen en vaccins om de boel onder controle te krijgen voordat het verder uit de klauwen loopt. Ieder heeft zijn eigen rol, er zijn artsen, wetenschappers, logistiek experts, etcetera. Je wint als je op tijd een vaccin of behandeling vindt, voordat de uitbraak zich over de wereld heeft verspreid. Inmiddels zijn er al veel varianten van dit spel, waaronder Pandemie Rising Tide, waarbij je samen moet voorkomen dat Nederland overstroomt.

Sherlock Holmes Consulting Detective (1-8 spelers, speelduur 60+ minuten)

The game is afoot! Altijd al in de huid willen kruipen van een privédetective? Dit is je kans. Sherlock is geen bordspel, er zijn geen dobbelstenen en geluk heeft er niks mee te maken. Het gaat vooral om je deductievaardigheden. Samen met je teamgenoten los je verschillende mysteries op. Je wandelt door de straten van het Victoriaanse Londen, volgt de aanwijzingen, spreekt met verdachten en speurt de kranten af naar hints. Om te winnen neem je het op tegen de befaamde Sherlock Holmes: wie lost deze zaak het snelst op? Je kunt dit spel ook goed samen online spelen. Waarbij 1 iemand die het spel bezit het spel leidt.

Disclaimer: Hoewel we bij Resource ontzettend van lol maken houden, willen we jullie nou ook weer niet aansporen tot onveilig gedrag. Dus: speel vooral met huisgenoten en houd anders voldoende afstand.

Tip: Het is ook mogelijk om bordspellen online te spelen, bijvoorbeeld via boardgamearena.com of met het programma Tabletop Simulator. Het aanbod is groot.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.