Bijna een jaar online stages: vier lessen

Online stages zijn anders, maar niet per se slechter, zegt Jenneke Heising.
Online stages kunnen ook prima Stages vanuit huis kunnen net zo waardevol zijn, zegt Jenneke Heising, universitair docent en stagecoördinator bij Food Sciences. Illustratie Shutterstock

Heising is universitair docent en stagecoördinator bij Food Sciences. Zij trekt vier lessen uit bijna een jaar online stages. (Wat vind jij van online stages? Net zo waardevol als op locatie? Stem onderaan het artikel.)

1. Beter online stage dan geen stage

Toen Nederland in maart 2020 voor de eerste keer op slot ging vanwege corona, zouden veel studenten net aan hun stage beginnen. Heising: ‘Zo’n honderdvijftig studenten hadden opeens een nieuwe plek nodig. Stages van Food Sciences-studenten zijn vaak bij levensmiddelenbedrijven, in fabrieken of laboratoria. Juist op zulke locaties werd het heel moeilijk om stage te lopen. ‘

We dachten: als het onderwijs online kan doorgaan, kunnen stages dat ook

‘We overwogen andere opties, zoals een tweede scriptie, maar om meerdere redenen was dat niet onze favoriete optie: De labruimte op de campus is een stuk beperkter door de coronamaatregelen; de docenten hadden het te druk om nog meer theses te begeleiden; de leerdoelen zijn anders.

Toen dachten we: als het onderwijs online kan doorgaan, kunnen stages dat ook. We keken wat studenten vanuit huis konden doen: simulaties, berekeningen, data uit literatuur halen, consumentenonderzoek door middel van vragenlijsten, enzovoort. Er zijn talloze manieren om een waardevolle stage te doen vanuit huis.’

2. Goede begeleiding vanuit het bedrijf is essentieel

Daarbij is het wel essentieel dat het bedrijf goede begeleiding biedt, zegt Heising. ‘Een stage gaat maar deels om de opdracht zelf. Het gaat ook om sociale aspecten en inzicht krijgen in de organisatie. Als stagiair leer je werken in een professionele omgeving met mensen met verschillende achtergronden.’

Stage gaat ook over sociale aspecten van werk

‘Je moet bijvoorbeeld met iemand van marketing overweg kunnen, of met een leverancier kunnen praten. Bedrijven moeten daar een actieve rol in spelen, bijvoorbeeld door stagiairs elke ochtend aan te laten sluiten bij het ochtendoverleg met het team.’

3. Blended stages

Toen afgelopen zomer de coronamaatregelen versoepelden, veranderden veel online stages in blended stages. Heising: ‘Dan werk je bijvoorbeeld de ene week vanuit huis en de andere op locatie. Op dit moment zijn we in lockdown en is dat moeilijk, maar als dat straks weer op een veilige manier kan, stimuleren we deze aanpak. Het offline kennismaken met collega’s en rondlopen bij het bedrijf heeft vaak een positieve impact op het gevoel voor dat bedrijf.’

4. Wees niet bang voor de term ‘corona-generatie’

Sommige studenten zijn bang dat zij onderdeel zijn van de corona-generatie: de generatie studenten die voornamelijk thuis heeft gestudeerd en weinig hands on ervaring heeft. Heising: ‘Wij hebben leiders uit de industrie gevraagd of zij online stages en onderwijs als minderwaardig zien. Zij gaven aan dat dat absoluut niet zo was.’

Deze studenten zijn in veel opzichten beter voorbereid op de toekomst dan de huidige medewerkers

‘Volgens hen is de onderwijskwaliteit nog steeds heel hoog en is de huidige generatie studenten veel meer gewend aan online werken. Daarbij vinden belangrijke practica nog steeds plaats op de campus. Deze studenten zijn in veel opzichten beter voorbereid op de toekomst dan de huidige medewerkers bij die bedrijven. Dus er zijn dingen anders, maar niet per se slechter.’

Veel stages bij bedrijven en organisaties kunnen niet op locatie doorgaan. Toch, zegt onder anderen Jenneke Heising, universitair docent en stagecoördinator bij Food Sciences, zijn er talloze manieren om een waardevolle stage te doen vanuit huis.

Coming Soon
'Online stages zijn anders, maar niet per se slechter'. Mee eens?
'Online stages zijn anders, maar niet per se slechter'. Mee eens?
'Online stages zijn anders, maar niet per se slechter'. Mee eens?

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.