Studentenbonden: ‘Meer steun is hard nodig’

Studentenbonden vinden de motie waarbij vertraagde studenten zouden worden geholpen, tekortschieten.
Elke student is door de crisis gedupeerd, stellen studentenbonden. Beeld: Shutterstock.

Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen studenten die in de coronacrisis vertraging hebben opgelopen straks een extra studiejaar zonder dat zij daarvoor collegegeld hoeven te betalen. Een motie van D66 en GroenLinks voor dit gratis extra studiejaar, kon rekenen op een meerderheid.

Dat idee vinden studentenbonden te summier: die willen dat zo’n maatregel voor alle studenten geldt. Want van zorgeloos studeren is in coronatijd geen sprake. Jongeren lopen vertraging op, zitten zonder werk, voelen zich vaker eenzaam en maken zich grote zorgen over hun toekomst.

Iedereen gedupeerd

Studentenbonden willen dat álle studenten kosteloos een jaar langer over hun studie kunnen doen. Elke student is door de crisis wel op een bepaalde manier gedupeerd, stellen zij. ‘De een heeft studievertraging opgelopen, anderen hebben hoge studieschulden moeten aangaan door het verlies van een bijbaan’, zegt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ‘Bovendien geldt een overheersend gevoel van gemis. Zowel in brede ontwikkeling als op het gebied van onderwijskwaliteit.’

Hij vindt de Groninger Studentenbond (GSb) aan zijn zijde. ‘We hebben anderhalf jaar aan brede ontwikkeling gemist, zijn ontevreden over ons onderwijs en hebben de prijs voor de crisis betaald met mentale problemen’, zegt voorzitter Marinus Jongman. ‘Dan kan je niet aan komen kakken met compensatie voor een klein deel van ons.’

Op de rit krijgen

Ook Gijs Rotteveel, voorzitter van Student Alliance Wageningen, doet een duit in het zakje. Hij pleit samen met de andere studentenbonden voor een jaar zonder collegegeld en een verlenging van de studiefinanciering, aanvullende beurs en studentenreisproduct. Ook moet de mogelijkheid om te lenen met een jaar verlengd worden, aldus Rotteveel. ‘Volgens de vakbond zijn deze plannen van groot belang om studenten op passende wijze te compenseren en weer op de rit te krijgen.’

Wie gaat dat betalen?

Niet de hogescholen en universiteiten, benadrukt Muns van de LSVb. ‘Dit voorstel moet gefinancierd worden vanuit het ministerie van onderwijs.’

Ook over de vraag of het allemaal niet te duur wordt, heeft de LSVb nagedacht. De kosten stellen volgens Muns weinig voor vergeleken met de ‘tientallen miljarden die vrijgemaakt zijn voor steunpakketten voor werknemers en werkgevers’.

De GSb heeft aangekondigd actie te zullen voeren als de Tweede Kamer niet over de brug komt. Over de motie van D66 en GroenLinks wordt dinsdag 9 februari gestemd. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.