[no]WURries: onzinreacties

Hoe ga je om met de onzinreacties op social media?

Tweet wat je weet

Als stikstofspecialist worstel ik ook met deze vraag. Wetenschappers spreken met autoriteit, waardoor je woorden zwaarder wegen dan die van een willekeurig persoon of activist. Maar als je je activistisch opstelt, tast dat je autoriteit als wetenschapper aan en lok je meer onzinreacties uit. Mijn tactiek is daarom om alleen berichten te posten over zaken waar ik echt verstand van heb. Daarnaast tweet ik zo min mogelijk in het Nederlands en blijf ik altijd beleefd. En de anonieme of onbeschofte reacties? Die negeer ik.

Jan Willem van Groenigen, hoogleraar Bodembiologie

Voorkom subgroepje

Op Twitter krijg je inderdaad wel eens onvriendelijke reacties. Toch ga ik wel eens het gesprek aan met zulke mensen om uit mijn eigen ‘echoput’ te komen. Ik vind het belangrijk om zo deel te nemen aan het maatschappelijk debat en onze wetenschappelijke resultaten uit te dragen. Als je dat niet doet, zit je straks in een subgroepje op social media waar iedereen het met elkaar eens is.

Judith Westerink, Senior onderzoeker Landscape Governance

Onderbouwen

Soms lijkt social media op een haaientank. Zelf ben ik actief op Twitter en ik vind irrelevante debatten erg vervelend, zeker als je een afwijkende mening hebt. Mij lijkt het zeker niet nodig om te reageren op persoonlijke aanvallen of onzinreacties. Onderbouw in plaats daarvan je argumentatie in je posts op een wetenschappelijke en begrijpelijke manier. Zo haal je zo veel mogelijk de wind uit de zeilen van de sceptici en bied je een mooi startplatform voor rationele debatten.

Simon Goddek, Postdoc Mathematical and Statistical Methods Group

Mentale gezondheid

Het is onmogelijk om op ieder onzinbericht op social media te reageren, al is het zeker goed en de moeite waard om soms wel de discussie aan te gaan. Maar vergeet niet dat mensen online veel meer doen en durven dan in het echte leven. Stop daarom vooral met zulke online discussies als ze je mentale gezondheid beïnvloeden of wanneer ze je onzeker maken over je werk.

Jerry Gumbs, student Environmental Sciences

Next WURry: ongevraagd bijspringen?

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 28 januari naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.