‘Kleine moeite, groot plezier’

Studenten Bos- en Natuurbeheer bedanken hun docenten met een video.

Erine de Man (23), bachelorstudent Bos en Natuurbeheer, nam het initiatief voor de video. ‘Ik zit in het bestuur van Sylvatica (de studievereniging van Bos en Natuurbeheer, red.) als commissaris educatie. Het idee was om vanuit de studenten iets te doen om de docenten en het hele team achter de Bos- en Natuurbeheeropleidingen te bedanken.’

‘Onze docenten doen hun werk natuurlijk omdat ze dat leuk vinden’, zegt De Man. ‘Het contact met de studenten is vaak een belangrijk onderdeel van het werkplezier. Dat contact wordt nu wel gemist, zowel door studenten als docenten. We lazen een stuk in Resource waarin docenten—ook een aantal van onze opleiding—aangaven dat ze het best zwaar hebben in deze tijd. Het is wel triest om dat te lezen, omdat zij zo hun best doen om leuke vakken aan ons te geven.’

Ook docenten hebben het zwaar

Als commissaris educatie zit De Man ook automatisch in de opleidingscommissie van Bos- en Natuurbeheer. ‘Ook daar hoorde ik vanuit verschillende hoeken dat docenten het zwaar hebben. Er is veel aandacht voor studenten die het moeilijk hebben, maar dat geldt net zo goed voor de docenten. Bij Bos- en Natuurbeheer zitten echt hele goede docenten. Dus besloten we om ze eens goed in het zonnetje te zetten, om ze te laten zien waar ze het ook al weer allemaal voor doen.’

De Man en haar medebestuursleden deelden hun idee met hun medestudenten. ‘We hebben ze even achter de broek aan gezeten en opeens hadden we 34 filmpjes. Ik heb die alleen nog even achter elkaar gemonteerd. Het was weinig moeite.’

‘Lief en ontroerend’

Toen het filmpje af was, stuurden de studenten het naar opleidingsdirecteur Gijs Elkhuizen met de vraag of hij het onder de docenten wilde verspreiden. ‘We kregen erg veel leuke reacties binnen’, vertelt De Man. ‘Een docent zei bijvoorbeeld: “Als ik me minder fijn voel in coronatijd kijk ik dit filmpje en daarna voel ik me weer beter.”’

Een aantal reacties:

‘Wat ontzettend leuk verrassing! Echt lief en ontroerend! Motiverend om te horen/zien dat onze inzet zo gewaardeerd wordt!’

‘THANKS a LOT voor deze hartelijke boodschap! En van mij mag het: geef gerust een studiepunt, ha ha… ik heb smakelijk gelachen. Onze studenten zijn nog niet zooo erg veranderd door corona :)’

‘Bedankt voor deze geweldige video. Iemand was vast uien aan het snijden bij mij in de buurt. Dank voor jullie waardering—die zorgt ervoor dat wij door kunnen gaan. Het is een uitdagende tijd, zowel voor ons als voor jullie.’

Actie geslaagd? ‘Zeker’, zegt De Man. ‘Het maken van het filmpje koste maar weinig tijd. Ik heb die filmpjes nog even achter elkaar gemonteerd, maar het effect is veel groter dan hoeveelheid tijd die je erin steekt. Kleine moeite groot plezier.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Actie geslaagd? Zeker wel! Met deze bijzondere actie hebben jullie ons docenten weten te raken. Er kwam een stroom van berichten in onze FEMily app gang: de FEM staf was ontroerd en wij hebben gelachen om de grappige sequenties – een lichtpunt in moeilijke tijden. Dit geeft energie om er weer tegenaan te gaan – super motiverend! Tot hopelijk snel -Ute Sass-Klaassen (nu duidelijk minder gestreste docente…;-)