WUR-filmpje over cyberveiligheid op Dag van de Privacy

Vandaag vragen de privacy officers van WUR aandacht voor privacy en cyberveiligheid.
Aankondiging Dag van de Privacy - Data dangers Foto WUR

Vaak creëer je per ongeluk een datalek. Zoals Jana Verboom, docente Milieuwetenschappen, die opeens haar hele OneDrive met haar studenten had gedeeld.

Op die OneDrive stonden selfies, persoonlijke reflectieverslagen, cijferlijsten en beoordelingen van scripties. Nadat ze het lek had gemeld, bleek uit onderzoek van de privacy officer dat gelukkig niemand bestanden van haar had geopend en gekopieerd. Wat was er gebeurd? Vermoedelijk haperde de muis van Verboom even toen ze een bestand aan het uploaden was, waardoor ze per ongeluk haar hele archief deelde.

Inbreken

Met dit soort voorbeelden willen de privacy officers van WUR tijdens de Europese Dag van de Privacy aandacht vragen voor privacy en cyberveiligheid. Daarbij gaat het soms om gehaaide cybercriminelen die via mailtjes willen inbreken op het WUR-netwerk, maar heel vaak gaat het ook om simpele handelingen om de kans op datalekken te voorkomen.

Laat bijvoorbeeld je smartphone of laptop niet ergens onbeheerd liggen, zonder ‘m te vergrendelen, want dat is een potentieel datalek. Ook moet je tijdens het thuiswerken opletten hoe je documenten van jezelf en WUR met anderen deelt.

In de film Data Dangers van WUR wordt uitgelegd hoe studenten en medewerkers hun gegevens beter kunnen beveiligen. Medewerkers met vragen kunnen zich melden bij het inloopspreekuur van hun kenniseenheid.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.