Sleutelfiguren: Berry Onderstal

'Soms worden mensen agressief omdat ze denken dat je ze bespioneert. '
Foto: Guy Ackermans

Ze zijn onmisbaar op de campus, schoonmakers, conciërges, cateraars, tuinmannen, receptionisten – de lijst is lang. Resource zoekt deze sleutelfiguren op. Dit keer Berry Onderstal (34), proeftechnisch medewerker op Unifarm.

‘Hier ben je nooit uitgeleerd, want we werken met de nieuwste landbouwtechnieken. Sinds ik bijna vier jaar geleden bij Unifarm begon, werken we met drones en sinds een jaar met de field explorer, een apparaat dat over het veld rijdt en elk plantje scant op hoogte en bladoppervlak. Als we de data van beide technieken combineren krijgen we een 3D-beeld van het veld en van elk plantje daarop. Zo kunnen we goed de groei monitoren en bijvoorbeeld gericht bestrijdingsmiddel geven. 

Inmiddels ben ik bijna fulltime bezig met vliegen, het aanleveren van beelden en alles eromheen. Ik heb ook mijn vliegbrevet gehaald: luchtvaartregels gelden namelijk ook voor drones gelden. En ik heb een diploma gehaald om te mogen communiceren met de luchtverkeerstoren Schiphol. Ik ben blij dat ik die kans kreeg, maar het was best pittig.
Voor deze baan moet je niet te snel gefrustreerd zijn, want het is allemaal nieuwe techniek. Het is niet zomaar plug and play. Ik heb de drone wel eens tegen de muur willen gooien. Daarnaast moet je secuur zijn en geduld hebben, want tijdens het vliegen houd je de drone in de gaten terwijl hij automatisch zijn patroon afgaat, soms twee uur lang. En het helpt als je sociaal bent, want je bent altijd met zijn tweeën als de drone vliegt, want mocht er iets met de “piloot” gebeuren dan moet “de spotter” de drone veilig terughalen. De spotter heeft contact met toeschouwers, want drones trekken publiek. Soms worden mensen agressief omdat ze denken dat je ze bespioneert. Zo waren we opnames aan het maken van een bos toen drie mannen schreeuwend op ons af renden, omdat ze dachten dat wij ze fotografeerden.

Ik heb twee passies: mijn moestuin en mijn werk. De passie voor planten en zaden had ik al als kind, toch kwam ik eerst in de telecom terecht. Nu komen techniek en planten samen – perfect. Wat ik leer op mijn werk kan ik weer gebruiken voor mijn moestuin. Ik ben helemaal op mijn plek.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.