Column: Honesty

Het kabinet is gevallen.

Tekst: Guido Camps

Premier Rutte en zijn derde kabinet zijn gevallen over de toeslagenaffaire en moeten zich voor de Tweede Kamer verantwoorden over hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Er zijn inmiddels meerdere theorieën over hoe het kan dat de overheid deze gezinnen zo in haar tandwielen vermorzeld heeft. Het is vooral interessant dat iedereen – van minister tot laagste ambtenaar – zonder morren heeft meegewerkt aan het systeem, terwijl ze er, naar eigen zeggen, geen goed gevoel bij hadden. Hoe kan het nou dat je als grote organisatie met zijn allen iets doet, waar iedereen individueel het gevoel bij heeft dat het niet helemaal goed zit? Dat je als werknemer denkt ‘dit voelt heel gek’ of zelfs ‘hier klopt niets van’, maar dat er niets verandert omdat niemand om je heen er wat van zegt, of nog erger, het normaal lijkt te vinden of verwijst naar iemand anders. Een soort bystander effect binnen de organisatie, waarbij iedereen in afwachting van wat de ander doet, weigert in te grijpen.

Wij gaan dus nooit mee in groepsgekkigheid waarin we dingen doen die niet goed voelen

Gelukkig werken we bij WUR en niet bij de afdeling toeslagen van de belastingdienst, en hebben we niet te maken met dit soort afwegingen. Sterker nog, medewerkers van WUR ondertekenen de integrity code, waarmee we verklaren dat we zullen acteren in accordance with the letter and the spirit of the integrity code. Voor ons nooit twijfel hoe we moeten handelen, artikel 1 van de code stelt immers: ‘Honesty means, among other things, reporting the research process accurately’. Dus wij gaan nooit mee in dit soort groepsgekkigheid waarin we dingen doen die niet goed voelen.
Nu moet ik deze column snel afronden, het is immers einde van de maand en ik moet mijn uren gaan rapporteren. En dat terwijl het al na tien uur ’s avonds is, want ik ben al weken bezig met het uitwerken van verschillende grant-aanvragen, doordeweeks en het weekend. Ik moet even kijken wat mijn instructies ook alweer zijn qua uren schrijven zodat ik exact 40 uur werk opvoer voor deze week voor de projecten waar ik aan schrijf.

Guido Camps (36) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.