Winter-AID: online en één-op-één activiteiten

De introductie voor nieuwe studenten krijgt door de coronapandemie een ander karakter.
Aarzoo Kohra (rechts) met een groepsgenootje uit haar Christmas activity group. Foto: Aarzoo Kohra.

Tijdens de AID (Algemene Introductie Dagen) leren nieuwe studenten elkaar, de universiteit en de stad Wageningen kennen. Dit jaar is de winter-AID van 8 t/m 14 februari. Door de coronapandemie moet die introductieweek een andere invulling krijgen, zodat studenten elkaar op een veilige manier kunnen ontmoeten.

Om dat te realiseren is de winter-AID grotendeels online, waarschijnlijk aangevuld met activiteiten in kleine activity groups. Dat zijn groepjes van zo’n zes studenten die zich vervolgens weer opsplitsen in kleine sub-groepjes om activiteiten mee te doen. Momenteel zijn er zo’n tachtig aanmeldingen voor de winter-AID.

Oliebollen en kerstballen

Lisa Nguyen van het Student Service Centre: ‘Voor de kerstvakantie hebben we aan internationale studenten die in Wageningen bleven, gevraagd wat wij voor ze konden betekenen. Daar ontstond het idee voor de activity groups.’ De activiteiten voor deze Christmas activity groups werden grotendeels georganiseerd door studenten- en studieverenigingen. Elke activity group kreeg aan het begin van de week een grote tas vol pakketjes met daarin de benodigdheden voor de activiteiten.

Nguyen: ‘Studievereniging Mercurius had bijvoorbeeld twee activiteiten verzonnen: samen kerstkaarten versturen naar ouderen en een filmavond. Dan zat er in die tas een pakket met kerstkaarten, stiften en voor de filmavond een zakje chips en wat te drinken.’ Andere verenigingen verzorgden onder andere een maaltijd om zelf te koken; spullen om kerstballen te versieren; een pubquiz; wandelingen door Wageningen; oliebollen voor oud-en-nieuw; enzovoort.

De activity groups hielpen tegen de isolatie en eenzaamheid van de coronatijd

Masterstudent Plant Sciences Aarzoo Kohra

In de kerstvakantie waren de coronamaatregelen zo ingericht dat je twee mensen op bezoek mocht krijgen en dat je maximaal met z’n tweeën buiten mocht zijn. Nguyen: ‘Bij buitenactiviteiten verdeelden de activity groups zich dus in drie groepjes van twee personen, bij binnen-activiteiten in twee groepjes van drie. En elke dag kon je je verdelen in andere subgroepjes. Zo kregen ze allemaal de kans om een aantal nieuwe mensen te leren kennen.’ In totaal deden 180 studenten mee.

Eén van die studenten was Aarzoo Kohra (23), masterstudent Plant Sciences. ‘Ik vond het geweldig om nieuwe mensen te ontmoeten en samen opdrachten te doen. Het hielp tegen de isolatie en eenzaamheid van de coronatijd. Mijn favoriete activiteit was het schrijven van nieuwjaars- en kerstkaarten voor bejaarde mensen in Wageningen. Vier groepsgenootjes waren pas relatief kort in Wageningen. Het deed me goed om mijn kennis van Wageningen met hen te kunnen delen. We begonnen als een team, maar aan het eind van de rit waren we familie. We zien elkaar nog steeds, uiteraard volgens coronarichtlijnen.’

Het programma van de winter-AID wordt naar verwachting rond 1 februari bekendgemaakt.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.