Ontmoet onze nieuwe blogger: Oscar Delissen

‘Als schrijver kun je niet controleren hoe lezers je verhaal interpreteren.’
Oscar Delissen

Oscar Delissen (23) groeide op in de woonboot van zijn ouders in Utrecht. Op zijn 19e kwam hij naar Wageningen voor de bachelor Levensmiddelentechnologie, die hij nu aan het afronden is. In Wageningen woont Delissen gewoon op het droge, in Rijnveste. ‘Het is hier goed wonen. Wel weer aan het water, maar hier komen eenden langs in plaats van roeiers.’

‘Ik ben verzot op de Nederlandse taal. Zowel op geschreven als gesproken taal—ik hou bijvoorbeeld ook van presenteren.’ Schrijven doet Delissen nu vooral voor zichzelf. ‘Ik heb ook een tijdje gedicht. Wat het spannende is aan schrijven, is dat je niet kan controleren of je woorden vallen zoals jij ze bedoeld hebt. Als je een verhaal vertelt, dan wil je dat het binnenkomt zoals jij het bedoeld hebt, met jouw intentie, jouw ballonnetjes, jouw ideeën. Dat is veel makkelijker in een live gesprek dan in geschreven woord, omdat je in een live gesprek mimiek en energie kan gebruiken en kan inhaken.’

Jürgen Klopp

‘Tegenwoordig moet iedereen altijd maar over alles een mening hebben’, zegt Delissen. ‘Wat dat betreft kan ik me wel vinden in Jürgen Klopp, de voetbaltrainer van Liverpool. Hij kreeg op een persconferentie een vraag over het coronavirus en zei toen iets als: “Ik ben een trainer. Stel je vraag aan de experts en laat mij praten over waar ik verstand van heb: voetbal.” Dat gevoel heb ik ook, dus ik schrijf alleen over dingen waarvan ik denk dat ze mij aangaan.’

Wat voor dingen zijn dat? ‘Bijvoorbeeld de uitdagingen van duurzaamheid in de praktijk. Er zijn allerlei dingen die je kan doen om duurzamer te leven: niet vliegen, minder vlees eten, niet te lang douchen, de tv helemaal uit in plaats van op standby. Maar wat is nou het meest duurzaam? Je kan niet alles doen, dus je moet keuzes maken, maar welke keuze het meeste effect heeft, blijft een beetje ongrijpbaar. Eigenlijk zou er zou een soort universele eenheid van duurzaamheid moeten komen, een schaal die duidelijkheid verschaft, zodat iedereen die wil verduurzamen dat efficiënt kan doen.’

Contrast

‘Ook lijkt het me mooi om te schrijven over contrast. Als je iets niet meer hebt, besef je pas wat je mist. Als je niet meer kan uitgaan, mis je opeens dronken lallen in de stad. Of als het een koude winter is geweest ben je blij met 17 graden, terwijl je dan in de zomer misschien binnen blijft omdat het te koud is. Contrast kun je gebruiken om stil te staan bij wat je wél hebt en dat meer te waarderen.’

Lees hier zijn eerste blog.

Oscar Delissen is bachelorstudent Levensmiddelentechnologie en woont in Wageningen op Rijnveste.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.