Goede voornemens: Vijf tips om rond te komen

Tips van ervaringsdeskundige en Resource-redacteur Coretta Jongeling en bespaarblogger Emma Mouthaan.
Foto: Shutterstock

Is pinnen tegen het eind van de maand altijd spannend? En heb je al jaren niet durven inloggen op MijnDUO om te kijken hoe het met je studielening staat? Herkenbaar! Elke maand netjes rondkomen is pittig en de financiële situatie van de gemiddelde student is ook in 2020 niet verbeterd (wat wel eigenlijk?). De kamers zijn weer duurder geworden, veel bijbanen zijn door corona verdwenen en de enige oplossing die onderwijsminister Van Engelshoven kan bedenken is: ‘Leen gewoon nog wat bij’. Wil je in 2021 iets soepeler de maand doorkomen? Wij helpen je op weg met vijf tips!

Tip 1 Zoek het lek

De tevredenheid waarmee je de 24e van de maand naar je bankrekening kijkt, kan snel omslaan in lichte paniek twee weken later. Nu alweer zoveel weg? Waar blijft het? Stimuleer de wetenschapper in jezelf en zoek het uit. Er zijn allerlei apps om je uitgaven in bij te houden. Probeer er een paar uit, kijk welke goed werkt voor jou en hou een maand of drie bij waar je geld heen gaat. Dit is je startpunt. Misschien schrik je van je uitgaven in de kroeg (weet je nog…?) of blijk je vaker dan je dacht pizza te bestellen. Bedenk of die dingen echt nodig zijn, of ook iets minder kunnen. Zijn je vaste lasten, uitgaven die je elke maand moet doen zoals huur en abonnementen aan de hoge kant? Zie tip 2.

Tip 2 Investeer tijd

Tijd is geld, dat gaat ook hier op. Investeer wat uurtjes in het uitzoeken van je vaste lasten. Kan je telefoonabonnement of zorgverzekering goedkoper, ga je echt vaak sporten of betaal je meer voor het in stand houden van je goede voornemens? Dit zijn niet de leukste klussen, maar het kan je veel geld opleveren.

Betaal je teveel voor je kamer? De landelijke studentenvakbond LSVb heeft een online tool waarmee je berekent hoeveel huur je huisbaas zou mogen vragen. Als het teveel is kan je proberen de huur te verlagen, eventueel met hulp van de Huurcommissie, als je vermoedt dat jouw huisbaas niet erg enthousiast gaat reageren.

Ook de moeite waard: studieboeken, meubels, kleding of je telefoon tweedehands kopen. Kost je wat speurwerk op Student Plaza, in de Emmaus of op Vinted, maar je bespaart er enorm mee. Wil je echt een pro worden? Volg blogs of websites over besparen, voor je dagelijkse dosis bespaar-inspiratie.

Tip 3  Doe het zelf

Je fiets laten repareren, je haar laten knippen of een nieuwe rits in je jas zetten. Allemaal soms nodig én duur om te laten doen. Waarschijnlijk kan je het ook zelf. Zoek wat filmpjes op youtube om het te leren en probeer het gewoon. Lukt het niet, dan kan je altijd alsnog naar de fietsenmaker/kapper/naaiwinkel. Is dit een stap te ver? Begin dan wat kleiner met het doe-het-zelven. Neem je eigen koffie en lunch mee naar de uni, in plaats van het daar te kopen. Daar bespaar je op jaarbasis honderden euro’s mee.

Tip 4 Bespaar op de dagelijkse dingen

Nu je de grootste stappen hebt gezet, kan je gaan letten op kleinere uitgaven. Doe je boodschappen bij een goedkopere supermarkt, haal grote verpakkingen rijst en pasta bij de toko en scoor je groenten en kaas op de markt. Maak van tevoren een boodschappenlijstje. Hierdoor voorkom je veel spontane extra aankopen en als bonus hoef je niet met je jaarclub inclusief zes winkelwagens te overleggen midden in de supermarkt. Hier maak je veel mensen blij mee.

Samen eten is goedkoper en duurzamer dan alleen, dus nodig iemand uit of eet vaker met je huisgenoten. En vries overgebleven restjes in en gebruik ze op een luie dag. Scheelt je weer pizza bestellen.

Hou ook de website ThuisWageningen in de gaten. Hier kan je niet alleen gratis plantjes halen uit het plantenasiel, of kleding ruilen in de wisselboetiek, ze bieden ook regelmatig gratis cursussen aan, zoals Nederlandse taalles.

Tip 5 Wees creatief met je geld

Hou je na al deze tips geld over? Bedenk dan hoe je daar het beste mee om kan gaan. Misschien kan je je maandelijkse leenbedrag verlagen, of spaar je het liever op voor een reis na je afstuderen. Wil je ooit een huis kopen? Zet dan vol in op je lening afbetalen. Niet zo’n haast? Beleg je geld! Lang niet zo ingewikkeld als iedereen denkt, aldus beleggende studente Emma Mouthaan. Je kan klein beginnen, vanaf twintig euro per maand, en kijken hoe het bevalt. Meer weten? Emma schreef er een boek over, dat je gratis kan downloaden op haar site.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.