Typical Dutch: Kerstboom

Toen ik ook Nederlandse vrienden kreeg, viel me pas goed op dat Nederlanders écht plezier kunnen maken.
Illustratie Henk van Ruitenbeek

Voordat ik naar Nederland kwam, was ik in de – verkeerde – veronderstelling dat Nederlanders heel serieus zijn. Dat zijn ze waar het werk betreft. Maar omdat ze hun werkuren zoveel mogelijk achter elkaar plakken, blijft er veel vrije tijd over. Voor mij als Italiaanse was het moeilijk om me aan dat ritme aan te passen. Wij houden van lange lunchpauzes. Toen ik me het Nederlandse ritme eenmaal had eigengemaakt, had ik tijd over om te sporten en met vrienden op te trekken.

Met één hand aan het stuur en de andere om de boom fietste ze naar huis

Toen ik ook Nederlandse vrienden kreeg, viel me pas goed op dat Nederlanders écht plezier kunnen maken. Ik voelde me al snel onderdeel van de groep, ook omdat iedereen geïnteresseerd was in mijn herkomst en in Italië. Zelfs in deze coronatijd weten ze hoe ze het gezellig kunnen maken: een paar vrienden, een paar biertjes en soms een bordspel zoals de Kolonisten van Catan. En ze houden erg van samen eten: ik heb al kunnen genieten van traditionele gerechten zoals boerenkool.

Nog een anekdote: deze week wilde ik een kerstboom gaan kopen bij een kweker net buiten Wageningen. Mijn Nederlandse vriendin zei: ‘Geen paniek, we hebben geen auto nodig, we nemen de fiets!’ En ze zette de boom op haar bagagedrager en fietste met één hand aan het stuur en de andere hand om de boom tegen de wind in naar huis. Nederlanders doen echt álles op de fiets!

Marta Battistel, masterstudent Biologie uit Italië

Heb jij een leuke anekdote over een ‘typisch Nederlands’ ervaring? Stuur hem ons! Beschrijf jouw ontmoeting met de Nederlandse cultuur en geef er kort commentaar bij, max 300 woorden. Beloning bij plaatsing: 25 euro en een pot Nederlandse snoepjes. Mail naar Resource.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.