‘Jammer, maar virus heeft voorrang’

De strenge lockdown is een domper voor studenten- en sportverenigingen.
Het Thymos-bestuur in betere tijden. Foto: Thymos.

Student Tinko Jans is de voorzitter van sportstichting Thymos. ‘Alles gaat dicht, behalve tennis. Het is jammer, maar gelukkig kunnen we nog wel buiten sporten, alleen of met zijn tweeën.’

Tennis, de enige offline sport die dus nog wél gespeeld kan worden op de Bongerd, is in opkomst. ‘Dat is de sport die het langst door mocht gaan toen de coronaregels strenger werden. Veel mensen zijn natuurlijk ook zelf gaan hardlopen, wielrennen, of andere sporten die je in je eentje kan doen. Ze willen actief blijven. Maar ik maak me wel zorgen om hen die gezelligheid nodig hebben om te sporten’, zegt Jans. ‘Sport helpt je om mentaal en fysiek gezond te blijven. Dat is echt een uitdaging in deze tijd.’

Online sportlessen

Naast tennis biedt Sportcentrum de Bongerd online lessen aan. ‘Op YouTube staan allerlei workouts en vanaf 4 januari—na de kerstvakantie—zullen er ook weer live online sportlessen worden aangeboden, om toch zoveel mogelijk mensen lekker aan het sporten te krijgen.’

Zelf sport Jans voornamelijk op de klimwand. ‘Dat kon nog tot afgelopen maandag, maar nu dus voorlopig even niet meer. Dan maar zelf hardlopen. Maar ik hang toch liever aan een touw om te klimmen.’

Niet meer studeren op de sociëteit

Ook de sociëteiten zijn weer gesloten. Verenigingspanden konden tot voor kort nog openblijven om bijvoorbeeld als studieplek gebruikt te worden. ‘Sinds dinsdag kan dat dus ook niet meer’, zegt Emiel Dijkstra, voorzitter van KSV Franciscus. ‘Het is jammer dat we weer dicht moeten. Ik denk niet dat de oplopende coronacijfers aan de verenigingen hebben gelegen. Het horecagedeelte is al een hele tijd dicht. Nu kunnen we dus ook geen studieplekken meer aanbieden.’ Volgens Dijkstra waren die studieplekken de laatste tijd best populair. ‘Zeker in aanloop naar de tentamenweek. Als de lockdown er niet was, zouden er nu zeker leden komen studeren.’

Emiel Dijkstra, voorzitter van KSV Franciscus. Foto: KSV Franciscus

Dijkstra hoopt dat de coronacijfers snel dalen tot een niveau waarop ook de horeca weer open kan. ‘Het is nu steeds zo’n halve lockdown, daar hebben wij als vereniging niet zo veel aan. Ik wil graag weer écht open kunnen op gegeven moment. Kijk, het is allemaal heel begrijpelijk: uiteindelijk heeft het virus voorrang. Maar het is wel jammer.’

Francerious Request

De sluiting van het verenigingspand heeft ook gevolgen voor activiteiten. Zo wilden zes Franciscanen 24 uur lang radio maken vanuit het pand om geld op te halen voor het goede doel: Francerious Request. De actie gaat door, maar wel in aangepaste vorm, vertelt een van de initiatiefnemers Elisa Mons. ‘We zouden eerst bijvoorbeeld een livestream doen met video vanuit het pand. Dat kan nu niet meer, maar het doel is en blijft om zo veel mogelijk mensen te bereiken en zo veel mogelijk geld op te halen.’

Elisa Mons, Francerious Request. Foto: KSV Franciscus.

Dat moet bijvoorbeeld gebeuren met een kerstbomenveiling. ‘Wij hebben kerstbomen waarop mensen kunnen bieden. Met dit soort acties halen we geld op. De opbrengsten van de actie gaan naar Frisse Gedachtes, een buddy-platform waar studenten gekoppeld kunnen worden aan psychologiestudenten en ervaringsdeskundigen. Momenteel is dit platform alleen nog in Nijmegen, maar wij halen geld op zodat ze kunnen uitbreiden naar Wageningen. Eenzaamheid en sociale isolatie is een probleem, ook als corona er niet is. Frisse Gedachtes maakt hulp vragen laagdrempelig.’

Francerious Request is hier te volgen op Instagram.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.