Stage? ‘Kom na corona maar langs’

Een gebrek aan stage- en afstudeerplekken zorgt voor uitloop bij studenten.
Voor een thesis moeten studenten vaak lab- of veldwerk doen. Door de coronamaatregelen is dat veel moeilijker te regelen. Foto: Shutterstock

Studenten kunnen sinds corona veel moeilijker stage- en afstudeerplekken vinden en dat zorgt voor uitloop. Onderwijsdecaan Arnold Bregt: ‘Voor je thesis moet je vaak lab- of veldwerk doen. Door de coronamaatregelen is de lab-capaciteit veel lager. Bij studies zoals Nutrition and Health is menselijke interactie een stuk lastiger geworden. De kans op een fysieke afstudeerplek is gewoon kleiner.’

Bovendien zijn docenten vaak meer tijd kwijt aan online en hybride onderwijs, waardoor ze minder tijd hebben voor thesisbegeleiding. ‘Ook dat draagt bij aan het capaciteitsprobleem.’

Stages

Ook stageplekken zijn moeilijk vinden. Bregt: ‘Veel bedrijven houden de deur voorlopig dicht. “Kom na corona maar langs.” Bij een aantal opleidingen is het mogelijk om een tweede thesis te schrijven in plaats van stage te lopen. Voor sommige studenten is dat een oplossing, bijvoorbeeld voor studenten die de onderzoekskant op willen. Voor anderen is de thesis juist dermate problematisch dat ze veel liever die stage doen.’

‘Een werkgroep van zo’n vijftien docenten en hoogleraren uit verschillende hoeken van WUR gaat aan de slag met het probleem’, vertelt Bregt. ‘We gaan inventariseren wat er precies speelt en dan kijken wat we nog meer kunnen doen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om sommige onderwijszalen om te bouwen tot laboratorium om zo die capaciteit te vergroten? Welke mogelijkheden zijn er voor online stages? Ik weet het nog niet precies, maar ik ben benieuwd wat voor creatieve oplossingen er uit gaan komen.’

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.