Eerste Paarse Vrijdag WUR vooral online

Eerste universitaire editie is een uitdaging, maar ‘aandacht voor LHBTQ+ blijft nodig’.
Bij SHOUT zijn thuispakketten op te halen met posters en stickers. Foto Monique van Schie

De eerste viering van Paarse Vrijdag op de universiteit had de Wageningse campus paars moeten kleuren, maar vanwege corona hebben de studenten van vereniging SHOUT thuispakketten en online middelen ontworpen waarmee je kan laten zien dat er ‘ruimte is voor iedereen, ongeacht genderidentiteit en -expressie of seksualiteit’.

Elske Kloen van studentenvereniging SHOUT: ‘Vrijheid lijkt in Nederland redelijk vanzelfsprekend, maar wordt vaak niet besproken. Hierdoor kan uit de kast komen nog steeds moeilijk zijn, zelfs als je nooit directe negatieve ervaringen gehad hebt. Op Paarse Vrijdag willen we zoveel mogelijk mensen aanmoedigen zich uit te spreken en steun te tonen, zodat iedereen zich veilig voelt.’

Paarse Vrijdag is de afgelopen jaren een begrip geworden, eerst op middelbare scholen en sinds dit jaar ook op hogescholen en universiteiten. Het doel is om een veilige omgeving te creëren voor iedereen, ongeacht genderidentiteit en -expressie of seksualiteit. Door paars te dragen op elke tweede vrijdag in december kun je dit initiatief steunen. In Wageningen organiseert de LHBTQ+ vereniging SHOUT Paarse Vrijdag, gesteund door Universiteit Wageningen en de Aeres Hogeschool.  

Stickers plakken

Kloen: ‘Dit jaar is een uitdaging voor ons, niet alleen omdat het de eerste editie op de universiteit is, maar ook vanwege de coronamaatregelen. We krijgen gelukkig evengoed veel positieve reacties en hebben al een aantal pakketten met posters en stickers om studentenhuizen te decoreren bezorgd. Ook kunnen er posters worden opgehaald op de 5e verdieping van het Forum.’ En ook voor online exposure is gezorgd: er zijn paarse profielfoto-kaders, een Snapchat-filter en de hashtags #paarsevrijdag en #SHOUTwageningen. Zelfs tijdens college kun je meedoen met de paarse achtergrond voor Zoom en Teams.

Ook in Wageningen is Paarse Vrijdag nog steeds nodig om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij een breed publiek

Elske Kloen van studentenvereniging SHOUT

Om concrete beleidsverbeteringen af te dwingen is het Paars Manifest opgesteld waarin staat hoe universiteiten en hogescholen een plek kunnen worden waar diversiteit de norm is en niemand uitgesloten wordt. Door het manifest te ondertekenen help je mee om dit alle dagen van de week te bereiken, niet alleen op vrijdag. Kloen: ‘Ook in Wageningen is Paarse Vrijdag nog steeds nodig, naast dagen als Coming Out Day die meer gericht zijn op LHBTQ+ers zelf, om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij een breed publiek. We hebben dan ook genoeg plannen liggen voor de toekomst en gaan er vandaag een mooie dag van maken!’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.