Universiteiten willen ‘proeftuin’ zijn voor meer campusonderwijs

Vier universiteiten willen experimenteren met sneltests en ‘crowd-control’. WUR doet niet mee.
Foto Roibu / Shutterstock.com

Tekst: Hoger Onderwijs Persbureau en Luuk Zegers

Er is misschien meer onderwijs op de campus mogelijk in coronatijd, denkt een aantal universiteiten en hogescholen. Vier universiteiten willen graag experimenten opstarten. Het gaat om de Vrije Universiteit, TU Eindhoven, TU Delft en Rijksuniversiteit Groningen. Ook Hanzehogeschool Groningen biedt zich aan als proeftuin voor allerlei pilots. WUR heeft die ambitie niet, ‘maar kijkt wel mee’.

Dat laten ze weten in reactie op voorstellen van D66 en GroenLinks. Die partijen zoeken naar meer mogelijkheden voor onderwijs tijdens de coronacrisis. Ze dienden woensdag 9 december een motie in tijdens een Kamerdebat over de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Eat, sleep, zoom, repeat

Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66: ‘Het leven van een miljoen studenten is nu bijna elke dag hetzelfde: eat, sleep, zoom, repeat.’ Misschien is er langzamerhand weer iets meer mogelijk, denken hij en zijn collega van GroenLinks.

Een deel van de universiteiten heeft daar wel oren naar. In Groningen zouden in de tentamenperiode van januari vijfduizend studenten getest kunnen worden, als de overheid daar hulp bij biedt. Nog eens duizend studenten en medewerkers zouden dagelijks een zelftest kunnen doen ‘zodra deze tests beschikbaar zijn’.

Bij de TU Delft werken ze aan sensoren die de drukte op de campus registreren. Misschien kan het systeem de drukte ook voorspellen. Dan kan de universiteit waarschuwingen verspreiden als er te veel mensen bijeen komen.

WUR geen proeftuin

WUR heeft niet de ambitie om proeftuin te zijn, vertelt persvoorlichter Vincent Koperdraat. ‘Over sneltesten lopen de meningen uiteen. Op dit moment zijn ze niet altijd even betrouwbaar. Daarnaast brengen zulke tests ook een risico met zich mee. Men kan gaan denken: “o, ik heb een negatief uitslag, dus ik hoef me minder aan de maatregelen te houden.” Dat willen we voorkomen.’

Ondanks dat sneltesten niet zo betrouwbaar zijn als de reguliere coronatest, kunnen ze toch een bijdrage leveren aan het onder controle krijgen van het virus omdat ze ‘snel besmette personen op kunnen pikken’ waardoor verdere verspreiding kan worden voorkomen.

Rijksuniversiteit Groningen overweegt dus wel een proef te gaan doen met een sneltestlocatie op de campus. Koperdraat: ‘Wij houden net als andere universiteiten in de gaten hoe dat daar gaat.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.