WUR in centrum voor ‘ongebruikelijke samenwerking’

Samenwerking tussen universiteiten in Wageningen, Utrecht en Eindhoven krijgt vorm.
Foto: Shutterstock

De kenniscoalitie van WUR, TU Eindhoven, Universiteit Utrecht en UMC Utrecht gaat de komende jaren 50 miljoen euro investeren in gezamenlijke projecten op het gebied van gezondheid, energie, voedsel en duurzaamheid.

Jonge onderzoekers kunnen samen nieuwe en ongebruikelijke onderzoekcombinaties aangaan in het Center for Unusual Collaborations (Cuco). De kenniscoalitie wil vernieuwend onderzoek door ongebruikelijke samenwerking genereren. Daarom krijgen de jonge academies van de deelnemende instellingen in de komende vier jaar in totaal 6 miljoen euro voor gezamenlijke onderzoeksprojecten.

Teams

Het plan is dat jonge, veelbelovende onderzoekers samenwerking gaan opzoeken met collega’s bij de andere instellingen waar ze nog nooit mee in gesprek zijn geweest. Dat moet leiden tot teams, met onderzoekers van minimaal drie instellingen, die een premie kunnen aanvragen van tussen de 50.000 en 300.000 euro.

De verdeling van de subsidiepot voor ongebruikelijk onderzoek is ook nieuw. Het geld wordt in goed overleg verdeeld tussen alle teams met een projectvoorstel. Als ze er niet uitkomen, zal een commissie van jonge academieleden bepalen wie de subsidie krijgen. De instellingen hopen dat de projecten de basis vormen voor langdurige samenwerking op nieuwe terrein.

De universiteiten zoeken op dit moment naar een fysieke locatie voor het Cuco, waar de deelnemende onderzoekers bijvoorbeeld een dag in de week bijeen kunnen komen en ook de andere teams kunnen ontmoeten.

Presentatie

De kenniscoalitie van Utrecht, Eindhoven en WUR presenteerde haar samenwerkingsplannen op 2 december op een -virtuele- bijeenkomst met onderwijsminister Van Engelshoven. Deze bijeenkomst zou eerst in het voorjaar van 2020 zijn, maar werd vanwege de coronacrisis uitgesteld. Ondertussen gingen de young academies van de deelnemende instellingen in alle vrijheid ideeën uitwisselen en voorstellen ontwikkelen. Dat leidde tot het Cuco.

In totaal willen de universiteiten 50 miljoen euro investeren op het gebied van preventieve gezondheidszorg, duurzame energievoorziening en circulaire voedselvoorziening. Daarbij zoekt de kenniscoalitie de samenwerking met bedrijven en andere instellingen, zodat die deze investering verdubbelen.

Resource sprak rector Arthur Mol een jaar geleden bij de officiële start van deze samenwerking: ‘We weten dat we de mondiale problemen niet alleen kunnen aanpakken’, vertelde hij toen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.