Typical (old-) Dutch: Op bezoek

De Nederlandse cultuur heeft een paar aspecten die ik heel facinerend vind:
Illustratie: Henk van Ruitenbeek

Ergens in de eerste maand dat ik in Nederland woonde, nodigde ik een paar vrienden uit om bij mij te komen eten. Aan het einde van een gezellige avond vroeg een van de gasten mij of ze kon bijdragen aan de kosten, een – zoals zij zelf zei – ‘erg Nederlandse’ vraag. Ik was met stomheid geslagen. In mijn cultuur is dat echt een belediging!

In Griekenland wordt het ontvangen van gasten erg serieus genomen. We doen veel moeite om een maaltijd te bereiden waarbij we met opzet erg veel eten maken, zodat de gasten voor een tweede keer kunnen opscheppen. En we koken het lekkerste dat de Griekse keuken biedt. Het Griekse woord voor gastvrijheid ‘filoxenia’ betekent letterlijk ‘liefde voor vreemden, voor mensen buiten de familie’. Aanbieden om mee te betalen aan het diner is echt een grove belediging voor de gastheer- of vrouw en de moeite die hij of zij heeft gedaan om het beste van zijn of haar cultuur te presenteren.

Nu, jaren later, kijk ik anders tegen het voorval aan. De Nederlandse cultuur heeft een paar aspecten die ik heel fascinerend vind: gebrek aan sociale druk, of – anders gezegd – een hoge tolerantiegrens, een groot respect voor individuele vrijheid, recht-voor-zijn-raap en open-minded. Dat betekent dat er zonder aarzelen wordt gesproken over onderwerpen die elders een ondenkbaar onderwerp van gesprek zijn: euthanasie, gelijke rechten voor homoseksuelen en het legaliseren van softdrugs.

Aanbieden om te betalen voor het diner is echt een grove belediging

Inmiddels begrijp ik hoe sterk het verlangen in Nederland is om ‘jezelf niet op te dringen’. Maar menselijk contact bestaat niet zonder een vorm van ‘je opdringen’ en daarom vind ik dat alles letterlijk in geld uitdrukken betekenisloos en zelfs immoreel kan zijn.

Deze Typical Dutch verscheen eerder in Resource op 8 oktober 2009 en werd ingezonden door Elissavet Gkogka, destijds promovendus bij het Laboratory of Food Microbiology.

Heb jij een leuke anekdote over een ‘typisch Nederlands’ ervaring? Stuur hem ons! Beschrijf jouw ontmoeting met de Nederlandse cultuur en geef er kort commentaar bij, max 300 woorden. Beloning bij plaatsing: 25 euro en een pot Nederlandse snoepjes. Mail naar Resource.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.