Blog: Fun facts

Het was een somber jaar. Maak het vrolijk. Blogger Livia geeft tips.
Livia kijkt omhoog

Over een paar weken is het alweer kerst en komt het jaar 2020 uiteindelijk toch ten einde. Een enerverend jaar; een pandemie, protesten voor en tegen alles dat los en vast zit en, niet te vergeten, de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wie nog chocola kan maken van dit jaar, zal er in 2021 waarschijnlijk een boek over schrijven. Het spijt me alvast voor de volgende generaties leerlingen die met geschiedenis het ‘hoofdstuk 2020’ bespreken.

Ik wil het er nu in ieder geval niet over hebben, ook al omdat ik merk dat ik, juist doordat de wereld een paar onverwachte wendingen heeft genomen, een grotere afstand voel tot deze wereld en in een soort eigen realiteit leef.
In deze realiteit ben ik met mijn huisgenoten op zoek gegaan naar manieren om ons te omringen met goed of random nieuws. We besloten daarom vorige week om op het krijtbord op onze keukendeur vrolijker nieuws te gaan schrijven. We besloten zelfs om er een fun fact-competitie van te maken: iedereen zoekt naar een leuk feitje en het – natuurlijk democratisch – verkozen leukste leuke feitje mag op de deur blijven staan. 
Dit klinkt misschien een beetje debiel. Het is ook een beetje debiel, maar je wilt niet weten hoeveel lol ik heb gehad op zoek naar de beste fun facts.

Het leukste leuke feitje mag op de keukendeur blijven staan

Wist je bijvoorbeeld wij mensen in de ogen van vogels en andere kleine dieren zoals insecten in slow motion lijken te bewegen? Het heeft er mee te maken dat per seconde er meer signalen vanuit de zintuigen naar hun hersenen gaan. Voor ons lijkt het juist alsof vogels die op de grond zitten ‘in stukjes’ bewegen, hippen, terwijl dat voor henzelf allemaal vloeiende bewegingen zijn. Onze ogen zijn niet snel genoeg om waar te nemen hoe een vogel beweegt. Hoe groter een dier – en dus hoe minder kans het heeft om opgegeten te worden door een roofdier – hoe ‘langzamer’ het wordt.

Nu wil ik je vooral niet aanmoedigen om deze uitstelbezigheid aan je dag toe te voegen, want het internet is een bodemloze fun fact-put, maar ga vooral af en toe op zoek naar het goede nieuws, het is er en het maakt je dag net een stukje beter.

Livia Franssen is tweedejaars bachelorstudent Milieuwetenschappen en woont op Droef.

Meer blogs:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.