Van hilarisch tot huilen: de beste Wageningse verhalen in een boek

Wageningen Comedy Club brengt bij gebrek aan live-avonden een boek uit.
Emma Holmes op het podium. Foto: Sven Menschel

Normaal organiseren Emma Holmes en Sarah Haimes met Fun Times Wageningen zo’n zes tot acht evenementen per maand. Niet alleen de Comedy Club, maar ook ‘storytelling’-avonden, poëzie-avonden en workshops. Rijk werden ze er niet van, maar het was genoeg om van rond te komen. Totdat corona om de hoek kwam kijken. Alles werd afgeblazen ze zaten opeens thuis. Wat nu?

‘s Avonds laat

Een geluk bij een ongeluk: door de crisis kwamen ze er achter dat ze een trouwe schare fans hebben. Holmes: ‘De berichten stroomden binnen. Mensen vroegen of ze konden doneren om ons te helpen. Goed om te horen, maar ik wilde wel iets terug doen voor die steun.’ Zo ontstond het idee van een boek, waar al die verhalen, die normaal gesproken alleen worden verteld, vereeuwigd worden. ‘Dat was ergens laat op de avond in mei. Ik lag er de halve nacht van wakker en ben de volgende ochtend meteen gaan rondmailen. Iedereen die ooit had meegedaan aan één van onze storytelling nights heb ik benaderd.

‘Het zijn niet alleen grappige of fijne verhalen. Er komt van alles voorbij, van slechte dates, beschamende familieverhalen tot verhalen over mishandeling of over bijna doodgaan. Op zo’n vertelavond ontstaat er echt verbinding tussen de vertellers en het publiek. Dat gevoel wilde ik vastleggen in een boek.’

Internationaal

Uiteindelijk leidde dat tot 35 verhalen, verteld door mensen van 18 verschillende nationaliteiten. De verhalen spelen zich af op 5 verschillende continenten. ‘Wageningen is de verbindende factor. Al deze mensen hebben gestudeerd in Wageningen, wonen hier, of hebben hier gewoond. Sommige verhalen zijn jaren geleden gebeurd, maar er is ook een recent verhaal over hoe een dag als student in quarantaine eruit ziet.’

De omslag van het boek

Een boek samenstellen bleek een heel andere tak van sport dan comedy nights organiseren. Emma: ‘Soms snapte ik niet waarom we hieraan begonnen waren. Het verzamelen van de verhalen is één ding, maar je moet het ook nog allemaal redigeren. Op een gegeven moment heb je een tekst zo vaak gezien dat je begint te twijfelen aan de spelling van woorden die je al jarenlang zonder problemen opschrijft. Maar nu ik de eerste proefdruk in handen heb, ben ik echt trots.’

Het boek is te koop vanaf woensdag 2 december, via de website van Fun Times Wageningen. Eéntje winnen? Los onze puzzel in het magazine dat 3 december verschijnt.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.