Nieuwe kamers bij Bornsesteeg

Idealis bouwt 350 kamers in Wageningen en stoot er 90 af in Ede.
De ontmoetingsruimte van de Javastraat. Foto: Idealis.

‘De Bornsesteeg is een toegang tot de campus, maar zowel de gemeente als de universiteit zijn niet blij met de kwaliteit en de uitstraling’, vertelt Idealis-directeur Bart van As. ‘We zijn al langer met de gemeente en de universiteit aan het kijken of we nieuwe kamers kunnen bouwen bij de Bornsesteeg. Door daar iets moois neer te zetten, creëer je een mooie toegangspoort naar de campus.’ Er moeten minimaal 350 kamers verschijnen.

Hoe die toegangspoort er straks uit gaat zien, is nog niet duidelijk: er is nog geen ontwerp. Van As: ‘We zijn nu echt nog aan het inventariseren.  Waar kunnen we het beste bouwen? Zodra dat duidelijk is, kan het schetsen gaan beginnen.’ Naast studentenhuisvesting wil Idealis ook een nieuw kantoor bouwen op de nieuwe locatie.

Openbare huiskamer

De coronapandemie zorgt ervoor dat Idealis anders gaat kijken naar huisvestingsvormen. Van As: ‘Door covid versnellen processen, zoals online onderwijs. Welke invloed gaan die ontwikkelingen hebben op de kwalitatieve en kwantitatieve vraag naar kamers bij studenten? Studenten neigen op dit moment meer naar zelfstandige kamers, ook vanwege covid. Dat is een tijdelijk iets. Studenten hebben ook de behoefte aan sociaal contact, ze willen elkaar kunnen ontmoeten. Niet alleen op de campus, maar ook in hun woonruimte. Daarom waarderen veel studenten ook juist het wonen op een afdeling.’

‘Bij bouwproject Nieuwe Kanaal hebben we daarom een soort grote openbare huiskamer gemaakt waar studenten kunnen studeren en elkaar kunnen ontmoeten. Zodat je niet hoeft te studeren, eten en slapen op je kamer. De Javastraat bestaat ook uit zelfstandige eenheden; ook daar hebben we op de gangen een grote ontmoetingsruimte gemaakt. Bij de nieuwbouw op de Bornsesteeg willen we dat ook doen.’

Minder kamers in Ede

Waar er in Wageningen kamers bij komen, worden er in Ede juist kamers afgestoten: 90 stuks. ‘Het gaat om appartementen die wij van Woonstede huren. Wij zeggen de huur op, omdat Woonstede de appartementen dringend nodig heeft. Er zijn in Ede op dit moment lange wachtlijsten voor woningen. Idealis heeft een aantal maanden kamers leeg staan. Door kamers terug te geven aan Woonstede zorgen we voor de doorstroming op de sociale woningmarkt. Ook voldoet de kwaliteit van de kamers niet aan de eisen die Idealis stelt aan studentenhuisvesting.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.