Wageningen weer nummer 1 Keuzegids

WUR scoort voor de zestiende keer op rij het hoogst.
De campus. Foto: Spread the Wurd.

Dit jaar krijgen negen WUR-opleidingen het predicaat ‘topopleiding’. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er nog vijftien. De totaalscore voor WUR daalt met één punt, van 74 naar 73. WUR wordt gevolgd door de Universiteit Twente (68,5) en de Open Universiteit (67). De Nijmeegse Radbouduniversiteit scoort het hoogste bij de klassieke universiteiten (63,5).

Plantenwetenschappen in Wageningen (95) is net als vorig jaar de best beoordeelde universitaire bachelor van Nederland, gevolgd door Archeologie in Groningen (93). De andere Wageningse topopleidingen (75 punten of hoger) zijn Biologie (86), Moleculaire Levenswetenschappen (86), Agrotechnologie (80), Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen (78), Bos- en Natuurbeheer (78), Food Technology (78), International Land and Water Management (75) en Soil, Water and Atmosphere (75).

Nieuwe methode

De totstandkoming van Keuzegids 2021 was anders dan normaal. Door de coronapandemie ging de Nationale Studenten Enquête (NSE) niet door. De NSE is het landelijke onderzoek waarbij jaarlijks vrijwel alle studenten in het hoger onderwijs worden uitgenodigd hun mening te geven over alle aspecten van hun studie. Voor de gids van dit jaar zijn daarom de oordelen van vorig jaar gebruikt, waardoor de ranking grotendeels overeenkomt met die van vorig jaar. De verschillen met de gids van vorig jaar zijn ontstaan doordat de zogenoemde “expert-oordelen” van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) er sinds dit jaar niet meer in staan. Ook weegt het studiesucces van de studenten zwaarder mee: hoeveel studenten zich inschrijven voor jaar twee en hoeveel afstuderen zonder vertraging.

Onderwijsdecaan Arnold Bregt is tevreden. ‘We hebben de studentenaantallen zien groeien. Als dan negen van de negentien opleidingen nog “topopleidingen” zijn, ben je goed bezig. Zeker als je er rekening mee houdt dat de Keuzegids een andere methode gebruikt.’ Bregt verwacht dat het lagere aantal topopleidingen komt doordat de NVAO-expert-oordelen zijn verdwenen. ‘Wij hadden veel opleidingen die het predicaat “goed” kregen. Nu telt dat niet meer mee in de score en dat heeft direct invloed. Het meetinstrument dat je gebruikt, bepaalt wat je ziet.’

De Wageningse bachelors op rij

Plantenwetenschappen95
Biologie86
Moleculaire Levenswetenschappen86
Agrotechnologie80
Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen78
Bos- en Natuurbeheer78
Food Technology78
International Land and Water Management75
Soil, Water and Atmosphere75
Internationale Ontwikkelingsstudies74
Gezondheid en Maatschappij73
Environmental Sciences73
Biotechnologie73
Animal Sciences73
Voeding en Gezondheid69
Communicatie en Life Sciences69
Economie en Beleid64
Tourism (joint degree)63
Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Inrichting62

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.