Campusbewoners: Scope Biosciences

Vier studenten van de opleiding Biotechnologie richtten het bedrijf Scope Biosciences op.

Vier studenten van de opleiding Biotechnologie richtten begin 2019 het bedrijf Scope Biosciences op. Ze hebben nu bijna een snelle covid-19-test klaar.
De Wageningse studenten hadden net de internationale iGEM-competitie van biotechnologiestudenten achter de rug. ‘Daar hebben we elkaar leren kennen en veel geleerd over diagnostiek en ondernemerschap’, zegt oprichter Niek Savelkoul.

Inmiddels heeft de Wageningse spin-off een snelle covid-19-test ontwikkeld op basis van CRISPR/Cas. ‘CRISPR is van oorsprong een immuunsysteem dat heel specifiek virussen herkent en kapot knipt’, zegt Savelkoul. ‘Wij hebben een subtype ontwikkeld dat met behulp van fluorescentie aangeeft of een virus of bacterie aanwezig is.’ De test kan niet alleen corona aantonen, maar bijvoorbeeld ook ziekmakende campylobacter-bacteriën in kip. Scope Biosciences is momenteel bezig met validatietests. Savelkoul hoopt de techniek over een half jaar te kunnen toepassen.

Dit type CRISPR geeft met behulp van fluorescentie aan of een virus of bacterie aanwezig is’

De Wageningse ‘mister CRISPR/Cas’, John van der Oost, is adviseur van het bedrijf, dat voorlopig alle laboratoriumwerk bij Van der Oost op de leerstoelgroep Microbiologie doet. Medeoprichter Jurre Steens promoveert momenteel bij Microbiologie op het karakteriseren van het CRISPR/Cas-systeem van Scope. De spin-off houdt kantoor in de StartHub in Plus Ultra II.

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we er ieder nummer een aan je voor. Dit keer: Scope Biosciences in de StartHub in Plus Ultra II.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.