[no]WURries: ‘gedemotiveerd’

‘De laatste tijd vind ik het lastig om gemotiveerd te blijven voor mijn studie.'

‘De laatste tijd vind ik het lastig om gemotiveerd te blijven voor mijn studie. Met online onderwijs is het moeilijk om ritme te krijgen en m’n sociale leven is niet wat het was. Ik worstel hier best mee, maar weet geen oplossing. Hulp vragen voelt te zwaar en aanstellerig. Wat moet ik doen?’

Lijstje

Maak een lijstje van de dingen die je wilt doen. Na het afronden van een opdracht, neem je pauze en beloon je jezelf voor het harde werk, bijvoorbeeld door naar buiten te gaan. Of je gaat sporten of iets anders leuks doen. Als je dan weer naar binnen gaat en verder gaat studeren, voel je je meer gemotiveerd. Dat werkt bij mij althans zo.

Ayu Rahma, masterstudent Environmental Science

Gedemotiveerd zijn mág

Het overkomt iedereen wel eens en we willen dan snel een oplossing, maar daardoor verliezen we uit het oog waar we werkelijk behoefte aan hebben. Laat het idee los dat er iets opgelost moet worden: je hoeft niet gemotiveerd te ‘blijven’; je bent het, of niet. Ontspan en sta jezelf toe om gedemotiveerd te zijn. Luister vervolgens naar wat je lichaam je vertelt over wat je nodig hebt. Misschien is dat een pauze, misschien moet je oefenen in discipline en misschien moet je stappen gaan zetten om de amazone of schilder te worden die je altijd al wilde zijn.

Ferran Fitó, masterstudent Biologie

Structuur, structuur, structuur!

Ten eerste: hulp vragen is niet aanstellerig, het helpt je een oplossing te vinden! Om een goed (studie)ritme te krijgen doet een heldere dagstructuur wonderen. Dit kan je aanpakken door een week- en dagplanning te maken. Start de dag op tijd en gun jezelf een ontbijt en ga dan een paar uur aan de slag. Probeer niet acht uur lang aaneengesloten te werken, maar maak blokjes van 1 of 2 uur, met voldoende pauzes tussendoor – dit is geen verloren tijd, die tijd heb je nodig! Zorg goed voor je lichaam door bijvoorbeeld af en toe te wandelen of hard te lopen, bijvoorbeeld samen met een studie/huisgenoot. Succes!

Marijn Poortvliet, uniersitair hoofddocent Strategische Communicatie

Next WURrie

‘Als docent maak ik me zorgen dat je bepaalde studenten vergeet omdat je te druk, gefocust en te moe bent om te zien dat studenten afgezonderd raken of om in de gaten te hebben dat het niet goed gaat met hun (mentale) gezondheid. Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn studenten “zie”?’Docent in de chat tijdens de online meeting in dit artikel.

Heb jij advies, tips of goede raad voor deze Wurrier? Mail het (max. 100 woorden) vóór 18 november naar resource@wur.nl tav noWURries #6. Zelf raad nodig? Mail je probleem (max. 100 woorden) naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.