Typical Dutch: Achterop

België en Nederland - we zijn buren, maar er zijn verrassend veel verschillen.
Illustratie: Henk van Ruitenbeek

België en Nederland – we zijn buren, maar er zijn verrassend veel verschillen. Deze vielen mij op:

Ten eerste de manier waarop we achterop een fiets zitten. Ik ben altijd een beetje jaloers op de elegante manier waarop Nederlandse vrouwen een stukje mee rennen met de fiets en dan met een sprongetje zijdelings op de bagagedrager van de fiets springen. In België gaan de meeste mensen achterop zitten terwijl de fiets stil staat en doen ze aan iedere kant van de bagagedrager een been. De Nederlandse manier vind ik prettiger, maar dat rennen en springen moet ik nog even oefenen: de laatste keer dat ik dat deed, vielen we bijna met fiets en al om.
In Nederland is brood altijd verpakt in plastic, zowel in de supermarkt als bij de bakker. In België zit brood eigenlijk altijd in een papieren zak, zeker bij de bakker. Het is maar een detail, maar ik ben een echte broodliefhebber, dus het valt me op.
Een groot verschil is de informele omgang met docenten in Nederland vergeleken met België. Zelfs na twee jaar studie in Wageningen valt me dat nog op. Steeds wanneer ik een mail stuur en begin met ‘Beste professor X’, krijg ik een mail terug met ‘hoi’ en ondertekend met alleen de voornaam. In België zijn professoren meer gehecht aan de hiërarchische verhoudingen. Sommigen zullen je mail niet eens beantwoorden als die zo informeel is opgesteld.

Dat rennen en springen moet ik nog even oefenen

Verder zijn Nederlandse studenten veel pro-actiever tijdens colleges. In België maken studenten aantekeningen en proberen ze zo min mogelijk op te vallen, maar hier stellen ze voortdurend vragen. Dat bevalt mij wel! Vrienden in Leuven grappen erover: als daar een student een vraag stelt, zeggen ze: ‘Zal wel een Nederlander zijn’.

Deze Typical Dutch is ingestuurd door Caroline Herman, derdejaars bachelorstudent Soil, Water and Atmosphere.

Heb jij een leuke anekdote over een ‘typisch Nederlands’ ervaring? Stuur hem ons! Beschrijf jouw ontmoeting met de Nederlandse cultuur en geef er kort commentaar bij, max 300 woorden. Beloning bij plaatsing: 25 euro en een pot Nederlandse snoepjes  Resource.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.