(geen) Stages in coronatijd: studenten zoeken dapper naar alternatieven

Het zou de kroon op je studie moeten zijn: de stage.
Illustratie: Larissa Mulder/Alfred Heikamp

De werksfeer bij een bedrijf opsnuiven, specifieke vaardigheden opdoen, ervaren hoe écht werken werkt…Maar vanwege corona zijn er veel minder stageplekken. ‘Mijn droom viel in duigen.’

Thuiswerken, onzekerheid, de economische crisis, negatieve reisadviezen – zomaar wat gevolgen van de coronapandemie die invloed hebben op stages. Het is voor veel studenten moeilijker om een stageplek te vinden, beaamt Astrid van Noordenburg, coördinator van Student Career Services. ‘De vraag is hetzelfde, maar door corona zijn er minder stageplekken en vacatures.’ Ook onderwijsdirecteur Arnold Bregt ziet het gebeuren: ‘Ook bij stagebedrijven werken ze thuis, waardoor het moeilijker is om een student in te werken.’ En niet alle stages kunnen online worden gedaan, zoals die waarbij labwerk komt kijken. Noordenburg ziet dat vooral internationale studenten lastiger een stageplek kunnen vinden: ‘Een aantal bedrijven zoekt studenten die de Nederlandse taal beheersen.’ Ook mogen studenten van WUR geen stage lopen in een land met code oranje of rood, tenzij het je thuisland is, waarbij internationale stages naast de coronamaatregelen nóg moeilijker worden.

In plaats van een reis en droomstage zat ik bij mijn ouders thuis achter de computer

Schade

Hoe groot het probleem in Wageningen precies is, wordt komende tijd door een werkgroep onderzocht. Bregt: ‘Veel studenten stellen hun stage uit. Het niet-cursorisch onderwijs, dus stages en thesissen, worden het grote probleem van de komende periode in coronatijd.’ Dat zit ‘m in de leeruitkomsten op opleidingsniveau. ‘Na periode zes hebben we een analyse uitgevoerd om te kijken of de leeruitkomsten op opleidingsniveau in gevaar kwamen’, vertelt Bregt. ‘Het reguliere onderwijs ging in periode 5 en 6 bijna volledig online en dat ging goed, maar we zagen dat stages en thesissen werden uitgesteld. De verwachting was dat die vertraging na de zomervakantie of in het najaar wel kon worden weggewerkt. De schade aan leeruitkomsten op opleidingsniveau was er na periode zes nog vrijwel niet.’ Die schade zou nu door de tweede coronagolf wel eens kunnen ontstaan, doordat studenten door alternatieve stages belangrijke vaardigheden niet kunnen opdoen.

Oplossingen

Elke leerstoelgroep dealt individueel met het probleem. Bregt: ‘We zijn nu aan het verkennen of en welke generieke maatregelen de universiteit moet nemen.’ In de tussentijd heeft een student een paar opties, waaronder zich uitschrijven bij WUR. Deze mogelijkheid heeft WUR tijdens de eerste coronagolf ingesteld en is vooral interessant voor internationale studenten, voor wie een paar maanden vertraging duizenden euro’s kost. ‘Studenten maken gebruik maken van deze regeling,’ concludeert Bregt. Noordenburg: ‘Binnen de opleiding wordt samen met studenten per situatie gekeken naar passende oplossingen, zoals een tweede thesis schrijven in plaats van stage lopen, of de scriptie en de stage omdraaien.

Stages en thesissen worden het grote probleem van komende periode

Ook zijn er meer stages bínnen WUR.’ Bregt heeft nog een laatste tip: ‘Ga praten met de mensen die ervoor zijn. Dus de stagecoördinator en de afstudeercoördinator van de leerstoelgroepen. Er worden soms creatieve oplossingen bedacht.’

Chantal van Drimmelen, MSc Biologie

Flink balen

‘Maandenlang leefde ik toe naar mijn stage in Amerika, totdat het opeens wegviel. Twee dagen voor mijn vlucht belde mijn moeder mij wakker om te vertellen dat Trump de grenzen had gesloten. Ik geloofde het eerst niet, totdat ik het Googelde. Toen was er paniek: ik wist niet wat ik moest doen. Na een periode van onzekerheid en frustratie heb ik met mijn supervisors afgesproken dat ik met bestaande data thuis een model zou bouwen. Binnen vier weken kon ik aan een compleet nieuwe stage beginnen. Ik ben mijn begeleiders heel dankbaar dat ze mij hebben geholpen om op tijd af te studeren. Mijn stage was het laatste onderdeel, geld speelde een rol en ik zou meteen na mijn stage een PhD beginnen. Toch baalde ik enorm. In plaats van een fysieke droomstage en -reis zat ik bij mijn ouders en zusje thuis achter een computer, want ik had ook geen kamer in Wageningen meer. Maar ik probeerde er het beste van te maken: het was ook leuk om nieuwe vaardigheden te leren en ik heb er leuke contacten aan over gehouden.’

Talis Bosma, MSc Organic Agriculture

Geen Egypte

‘Ik ben nu aan plan C van mijn stage bezig. Eerst zou ik naar Egypte gaan voor een Nederlands bedrijf, maar die droom – waar ik al een half jaar mee bezig was – viel twee weken voor vertrek weg. Daarna zou ik vanuit Nederland op locatie aan hetzelfde project werken, maar ook dat viel door corona en het thuiswerken in duigen. En nu werk ik vanachter mijn computer op mijn studentenkamertje aan veel verschillende projecten in Noord-West Afrika, terwijl ik juist geen bureaustage wilde. Toen mijn eerste plan wegviel was dat zwaar teleurstellend en frustrerend, ook omdat WUR heel lang geen duidelijkheid gaf of ik mocht gaan, terwijl mijn stagebedrijf graag wilde dat ik kwam. Ik heb overwogen om tóch naar Egypte te gaan, maar ik zou me daar niet vrij kunnen bewegen en de zorg is er niet best. Bovendien wilde ik niet wachten. Ik heb me er toen in berust: ik probeer flexibel te zijn, er het beste van te maken. En dankbaar te zijn, want nu is het nog veel lastiger om een stage te vinden, ik heb geen uitloop en werk aan leuke projecten. Ik kom op heel andere ideeën over wat ik interessant vind en kan. Het is bij een studieopdracht altijd mijn uitgangspunt om mijn blik te verbreden, dat is al goed gelukt.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.