Column: Opfriscursus

Bijna iedereen die ik spreek verlangt naar de tijd voor corona.

Bijna iedereen die ik spreek verlangt naar de tijd van voor corona en wil weer dingen doen die hiervoor zo gewoon waren. Gecombineerd met een onstilbare mediahonger naar lichtpuntjes in het coronadossier was het wachten op het moment dat vitamine D mainstream aandacht ging krijgen.

Mensen rennen massaal naar de drogist voor vitamine D-pillen

Als je de literatuur volgt, dan waren er voor de zomer al artikelen die een mogelijk verband toonden tussen vitamine D en het verloop van een covid-19 infectie. Daar zijn inmiddels meerdere studies bijgekomen en meer ‘bewijs’ voor een mogelijke relatie tussen vitamine D en een betere bescherming tegen, of een milder verloop van, covid-19. Dus ging het deze week los in de media omdat iedereen snakte naar een goedkope, praktische en vooral snelle oplossing voor de huidige situatie. Enige wetenschappelijke nuance is het eerste slachtoffer in de media en nu rennen mensen massaal naar de drogist voor vitamine D-pillen.

Als je ooit wetenschappelijk bent opgeleid, of beter nog, je PhD hebt gedaan, dan voel je op je klompen aan dat we er nog niet zijn. Al het ‘bewijs’ dat er gevonden is, is slechts bewijs voor een hypothese, het is alleen hypothese genererend zogezegd. De echte bewijslast door gecontroleerde trials in grote groepen moet nog geleverd worden (al staan die trials inmiddels wel in de steigers). Wat iedereen met een MSc-thesis of een PhD-thesis nog beter weet, is het volgende: je kunt veel verwachten van je trial, maar er komt meestal niet precies uit wat je had voorspeld en soms ook helemaal niets. Dat rare gevoel wanneer je je dataset bekijkt na een ingewikkeld experiment en de data helemaal niet lijken op wat je dacht, staat nu wellicht heel Nederland te wachten.

Corona heeft heel veel slechte effecten, maar een positieve bonus is de wetenschaps-opfrisser die iedereen in Nederland krijgt: vals positieven, vals negatieven, PCR vs antigene bepalingen, iedereen krijgt ineens een opfrisser in de wetenschappelijke methode. De volgende les zal zijn: hoe elegant en goed onderbouwd je hypothese ook is, dat geeft geen garanties voor de uitkomst van je data.

Ps. Ik ben nog nooit zo vaak gebeld door familie en vrienden over het verschil tussen mg, mcg, IU in relatie tot vitamine D als de afgelopen tijd. Gelukkig heeft het Voedingscentrum een uitstekende uitleg en een tabel die alles omtrent nut en noodzaak van vitamine D uitlegt:

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d

Guido Camps (36) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.