Vandalen gooien stenen tegen ruiten bij studenten

Meerdere huizen waar studenten wonen zijn bekogeld met stenen en eieren.
Gebroken ruit. Foto: Shutterstock

Tonight, we were attacked again!!!’ schreef een student onlangs in Facebookgroep Wageningen Student Plaza. Nadat op 18 oktober al eieren tegen haar huis bij Hoevestein werden gegooid, volgde er op vrijdag 23 oktober een steen door de ruit. Getuigen zagen twee tieners snel wegfietsen na het incident.

Ook bij Sanne Kneppers (18, student Gezondheid en Maatschappij) is geprobeerd een steen door de ruit te gooien. Ze woont vlakbij Hoevestein. ‘Ik was op 17 oktober tv aan het kijken. De tv staat vlakbij het raam. Opeens hoorde ik een grote knal. Toen ik ging kijken, zat er een redelijk groot gat. Gelukkig hebben we dubbel glas en was alleen het buitenste glas gebroken. Ik was alleen thuis, dus heb de buren erbij gehaald. We hebben een melding gedaan bij de politie en de huisbaas gebeld. Diezelfde avond werd er een noodraam geplaatst.’

Geschrokken en bang

Het weekend daarna was het weer raak. ‘Er is een poging gedaan om een baksteen door dezelfde ruit te gooien’, zegt Kneppers. ‘Of ze hebben misgegooid, of te zacht, maar het is ze niet gelukt. Ik heb niemand gehoord of gezien, maar mijn bovenbuurvrouw zag drie jongens lachend wegfietsen.’

‘In het begin was ik heel erg geschrokken en bang—ik had nog nooit zoiets als dit meegemaakt. Ik durfde eigenlijk niet meer alleen thuis te zijn. Nu ik weet dat ze het niet op mij gemunt hebben, voel ik me wel iets veiliger, hoe gek dat ook klinkt. Dus het gaat eigenlijk wel weer goed.’

Onveilig en boos

De studenten achter de Facebookpost voelen zich wél onveilig, zijn boos en willen verhuizen. Ze vermoeden dat het incident te maken heeft met hun Chinese afkomst, vertelden ze aan De Gelderlander.

‘We vinden het vreselijk dat studenten zich niet meer veilig voelen’, reageert WUR-woordvoerder Annet Blanken. ‘Individuele studenten kunnen terecht bij het decanaat of de vertrouwenspersoon. Wij hebben contact opgenomen met CASSW om te zien of we nog iets voor de Chinese gemeenschap kunnen betekenen. Er is aangifte gedaan bij de politie en de zaak ligt nu bij hen. We hebben van de gemeente begrepen dat zij denken aan een actie van jongeren die zich vervelen. Zoals het er nu uitziet lijkt afkomst hier niets mee te maken te hebben, maar het is uiteraard aan de politie om dit verder te onderzoeken.’

Niet specifiek op studenten gericht

Jos Smits van de politie Wageningen bevestigt dat er de laatste tijd meerdere incidenten met vernieling zijn geweest. ‘Voor zover we kunnen nagaan is dat niet specifiek gericht op studentenhuizen’, zegt Smits. Bij hem zijn vijf recente gevallen van vernieling bekend.

Daarnaast is er in de laatste maanden weer vaker ingebroken. ‘In de herfst en winterperiode wordt er meer ingebroken doordat het vroeger donker wordt. Dat beeld is nu ook herkenbaar.’ Volgens Smits was er in september een toename in het aantal inbraken vergeleken met september 2019, maar lijkt het in oktober juist weer minder te zijn dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.