Parttime WUR, parttime VN

WUR-student Evi Vet is verkozen tot VN jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel.
Evi Vet Evi Vet, de nieuwe VN jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel. Foto: Evi Vet.

Dat maakte de masterstudent Voeding en Gezondheid zelf bekend op haar Instagrampagina. Het gaat om een functie voor twee jaar. ‘Ik heb de bachelor Plantenwetenschappen gedaan en doe nu de master Voeding en Gezondheid, dus toen ik de vacature zag, dacht ik: “hé, dit is iets voor mij!” Een mooie kans om mijn kennis in actie om te zetten.’

‘Als jongerenvertegenwoordiger ben je de stem van de Nederlandse jongeren, in mijn geval dus op het gebied van Biodiversiteit en Voedsel’, vertelt Vet. ‘Je geeft gastcolleges op scholen en vertegenwoordigt jongeren op meerdere VN-toppen. Mijn doel is om zo veel mogelijk jongeren enthousiast te maken over biodiversiteit, om ze te laten zien hoe belangrijk het is en welke rol biodiversiteit speelt in hun levens. Biodiversiteit is wat je eet, hoe Nederland eruit ziet en hoe onze toekomst eruit gaat zien.’

Lange termijn

Over die toekomst maakt Vet zich weleens zorgen. ‘De intensieve manier waarop we wereldwijd landbouw bedrijven heeft een enorme invloed op de bodemkwaliteit en hoe lang we dat eten kunnen blijven produceren. Als we doorgaan op de huidige manier, kunnen belangrijke planten, zoals banaan, cacao en koffie uitsterven. Er gaan grote stukken oerwoud én de dieren die daarin leven verloren om landbouwgrond te maken. Alles onder het mom van: zo veel mogelijk produceren. Op lange termijn werkt dat niet.’

De rol van jongerenvertegenwoordiger is een parttime functie, vertelt Vet. ‘Ik denk dat ik er zo’n tien à twintig uur per week mee bezig zal zijn, naast mijn master Voeding en Gezondheid.’ Hoe druk het wordt, zal ook afhangen van of en in welke vorm de VN-toppen doorgaan. ‘Worden het online conferenties of worden ze uitgesteld? Wat dat betreft is er nog veel onduidelijkheid.’ Ook staan veel scholen momenteel niet springen om fysieke gastcolleges. ‘We zijn naar manieren aan het kijken hoe daar een goede invulling aan gaan geven.’

Volg Evi Vet op Instagram en op de Instagrampagina van de jongerenvertegenwoordigers.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.