Weg met het leenstelsel!

Studenten speelden vandaag levensgroot Jenga als protest tegen de studielening.
De actie voor de Junushoff. Foto’s: Daphne Schoop

Met de verkiezingen in aantocht brokkelt het draagvlak voor het leenstelsel steeds verder af. Deze week wakkeren studenten het vuurtje aan met nieuwe ludieke protestacties. Ze bouwen wankele torens en dwalen als ‘schuldenspoken’ door de stad.

De protesten zijn bedacht door jongerenorganisaties en studentenbonden, waaronder FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond. Onder de noemer #NietMijnSchuld voeren zij al een jaar campagne tegen hoge studieschulden. De bonden willen dat studenten, met een bijbaan van 12 uur per week, schuldenvrij moeten kunnen afstuderen.   

Wankele toekomst

De acties zijn vandaag van start gegaan in Wageningen. Studenten bouwden voor de Junushoff een grote toren van dozen, die ze er vervolgens – naar de regels van het klassieke gezelschapsspel Jenga – voorzichtig een voor een weer uit moesten halen zonder dat de toren omvalt.

Het staat symbool voor de ‘wankele toekomst’ van de huidige generatie studenten. ‘Bouwstenen zoals: betaalbare huur, een hypotheek kunnen krijgen, vrijheid van studiekeuze, ruimte om je te kunnen ontwikkelen en schuldenvrij aan je leven beginnen’, somt FNV Young-voorzitter Bas van Weegberg op. ‘Allemaal zaken die wegvallen door het leenstelsel.’

De actie was interactief: mensen op straat werden aangemoedigd door de studenten om mee te doen met het spel. In verband met de coronamaatregelen waren er maar vier studenten die de toren bouwden.

Achtervolgen

Er staan deze week nog meer protesten op de planning. Ter gelegenheid van Halloween halen de actievoerders donderdag lakens en schmink tevoorschijn. Verkleed als spoken zullen ze dwalen door Amsterdam.

Veel studenten zitten straks met enorme schulden, zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns. ‘Omdat studenten dit tot hun pensioen moeten afbetalen, achtervolgt die schuld ons als een spook.’

Vrijdag verplaatsen de schuldenspoken zich naar Groningen, maandag roepen ze boe in Utrecht. 

Nieuwe studiebeurs

De meeste politieke partijen hebben hun handen inmiddels van het leenstelsel afgetrokken. Alleen de VVD lijkt het nog te steunen. Onder meer D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP hebben al laten weten dat zij een nieuwe studiebeurs willen, al lopen de plannen sterk uiteen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.