Een te krap pak

‘In 2018 kwam ik na drie heerlijke weken zomervakantie helemaal happy thuis.'
Illustration: Marly Hendricks

Keerpunten

Soms herken je ze meteen, soms pas achteraf. In deze serie vertellen WUR’ers over een moment dat ze altijd bij zal blijven. Dit keer Lieke de Kwant, voormalig eindredacteur van Resource en nu studieadviseur bij Internationale Ontwikkelingsstudies.

‘In 2018 kwam ik na drie heerlijke weken zomervakantie helemaal happy thuis. We waren gaan varen in Friesland en ik had Parijs bezocht met de kinderen. Maar de zondag voordat ik weer zou gaan werken, werd ik overvallen door een beklemmend gevoel. Ik ben gaan wandelen en tijdens die wandeling besefte ik dat mijn baan bij Resource was gaan aanvoelen als een te krap pak.

Toen zei ik tegen mezelf: ”nu is het genoeg geweest.” Ik ben bijna vijfentwintig jaar journalist geweest, waarvan het grootste deel eindredacteur. De hele dag achter de computer teksten analyseren en verbeteren en spelen met koppen. Heel leuk, maar op gegeven moment had ik het hoogste niveau bereikt dat ik daarin voor mijn gevoel kon bereiken. En eigenlijk wist ik al heel lang dat ik iets anders wilde gaan doen. Maar wat?

Diezelfde avond heb ik loopbaancoach Geraldine Sinnema benaderd. We hebben drie of vier gesprekken gevoerd waarbij ze me opdrachten gaf zoals: “op welke plekken en bij welke mensen hangt de sfeer die je zoekt in je werk?” Marktkoopvrouw, boekenwinkel, een boerderij waar ik ooit gewerkt heb en ga zo maar door. We combineerden die antwoorden met mijn kwaliteiten en kwamen zo uit op een lijst met mogelijke beroepen. Een groot deel viel af: ik wil niet meer vier jaar studeren voor ik aan de slag kan en een halvering in salaris wil ik mijn gezin niet aandoen.

Ik ben koffie gaan drinken met tien mensen die beroepen hebben op de uiteindelijke lijst. Eén van die gesprekken was met een studieadviseur. Ik dacht gelijk: hé, een baan waar je betekenisvolle gesprekken hebt met mensen, waar je een luisterend oor kan zijn en waar je studenten kan helpen met praktische dingen. Dat is leuk!

De opleidingsdirecteur bij Gezondheid en Maatschappij gaf me de kans om een dag in de week stage te lopen. Dat beviel wederzijds, dus toen er iemand met zwangerschapsverlof ging, werd ik aangenomen als flexibel inzetbare studieadviseur. Via een interne vacature ben ik uiteindelijk terechtgekomen bij Internationale Ontwikkelingsstudies, waar ik nu bijna een halfjaar werk.

Nu had ik zin om maandag na de vakantie aan het werk te gaan

De laatste zondag van afgelopen vakantie merkte ik dat ik heel veel zin had om maandag weer aan het werk te gaan. Ik mocht weer luisteren naar studenten in mijn—voorlopig digitale—spreekkamer, om een heel kleine stukje met ze op te lopen en een klein stapje verder te helpen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.