Corona-update: Mondkapjes verplicht en de kroeg gaat dicht

Korte samenvatting van gevolgen van nieuwste coronamaatregelen voor student en docent.
Mondkapjes worden verplicht op de campus

Het was even slikken na de pittige persconferentie van gisteravond. De komende vier weken wordt het dagelijks leven heel wat saaier, in de hoop dat we in december weer gezellig rond de kerstboom kunnen zitten. Wat betekenen de nieuwste maatregelen van Rutte et al. voor de uni en het studentenleven?

Onderwijs

Op de campus wordt het dragen van een mondkapje verplicht in alle binnenruimtes, vanaf 15 oktober. De onderwijsactiviteiten die gepland staan op de campus kunnen doorgaan, en ook zelfstudie en examens. De grens van maximaal 30 personen in een ruimte geldt namelijk niet voor onderwijs. Reserveren van zelfstudieruimte via de Time Edit app is verplicht. Neem wel zelf je bammetjes mee, want de catering gaat vanaf 15 oktober dicht voor vier weken.

Bij buitenactiviteiten zoals excursies moet je herkenbaar zijn als student, door bijvoorbeeld shirtjes te dragen met WUR erop. De uni raadt aan om ‘ruimte te zoeken voor humor’, dus misschien zijn hoedjes of luiers ook goed.

Promoties kunnen nog doorgaan met de bestaande regels, net als ‘onderwijsgerelateerde’ bijeenkomsten. Alle andere activiteiten zoals sollicitatiegesprekken en functioneringsgesprekken kunnen alleen in groepjes van maximaal vier personen.

Sport

Sporten wordt weer even een individuele business. Zolang je afstand van elkaar kan houden, mag je sporten. Dus bijvoorbeeld fitness, yoga of BOSU mogen doorgaan, maar voetbal, squashen en boksen niet. Omkleden moet je thuis doen, want de douches en kleedkamers gaan weer op slot. Er geldt een maximum van 30 mensen per ruimte. Alle buitensporten, behalve tennis, liggen stil. Buiten mogen vreemd genoeg namelijk maar vier mensen tegelijk bezig zijn.

Er wordt druk overlegd met de sportverenigingen om te kijken of die de sport tijdelijk in een andere vorm kunnen gieten, zodat we niet vier weken hoeven te bankhangen. ‘Aan je conditie en kracht werken kan altijd’, aldus hoofd SCB Henri ten Klooster.

Voor topsporters gelden deze regels overigens niet, dus mis je het sporten echt enorm, overweeg dan topsporter te worden.

Ontspanning

Thuis mag je maximaal drie personen per dag op bezoek krijgen. Ook buiten zijn samenkomsten met meer dan vier mensen not done. Met je huisgenoten chillen mag natuurlijk wel. Kroegen en restaurants zijn dicht, maar eten afhalen kan wel. Evenementen zijn verboden, maar je mag nog naar de bios, naar de markt, of naar een demonstratie. Hoe het er precies gaat uitzien op de studentenverenigingen laten we je morgen weten.

Mocht je in klein gezelschap (maximaal vier personen dus!) een pintje willen drinken, let er dan op dat je tussen 20:00 uur ‘s avonds en 7:00 ‘s ochtends geen alcohol (en/of softdrugs) meer kan kopen en ook niet bij je mag hebben op straat. Het is niet waarschijnlijk dat Rutte hiermee bedoelt dat je dan maar overdag moet gaan drinken en blowen, trouwens.

Hou vooral de website van de rijksoverheid in de gaten voor de precieze regels, en check wur.nl voor de updates over onderwijs.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.