‘Studenten worstelen met gebrek aan ritme’

Het wordt drukker bij de studentpsychologen; meer studenten hebben motivatieproblemen.
Foto: Shutterstock

Dat zegt Door van der Sloot, manager studentenwelzijn. ‘De wachttijd bij de studentpsychologen is nu drie weken en loopt op. Er is meer vraag en het wordt drukker. Daarom zetten we nu tijdelijk een extra psycholoog in.’

Tijdens het begin van de coronapandemie viel de groei in vraag van studenten naar hulp erg mee. ‘We vonden het zelfs rustig’, zegt Van der Sloot. ‘Dat is nu niet meer het geval.’

Regelmaat en motivatie

Die stijgende vraag is overigens een bekend beeld in september. Van der Sloot: ‘Ik heb geen harde cijfers over de toename van problemen door corona. De meeste studenten noemen het niet als oorzaak van hun problemen. Wel is corona vaak een bijkomende factor die problematiek erger maakt. Bijvoorbeeld bij studenten met uitstelgedrag die nét een goede balans hadden gevonden in de studie. Omdat de regelmaat van colleges op de campus wegvalt, moeten zij het nu meer zelf doen. En dat vinden ze heel lastig.’

Ook in het soort aanvragen lijkt corona een rol te spelen, zegt Van der Sloot. ‘Meer studenten hebben last van eenzaamheid, motivatieproblemen en het ontbreken van een duidelijke structuur.’

Om studenten te helpen, biedt de universiteit trainingen aan zoals ‘How to stay motivated when studying at home’ en modules zoals ‘omgaan met eenzaamheid’ en ‘leven in coronatijd’. In november starten Joke Marinissen (Writing Lab) en studentpsycholoog Anneke Aikema met ‘Peer Coach’, een nieuw project waarin getrainde studenten hun medestudenten helpen met planning, structuur en andere academische studievaardigheden.

Meer informatie over de trainingen en het Peer Coach project zijn te vinden op www.wur.eu/sts

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.