Masterstudent kiest vaak voor Randstad – en Wageningen

WUR trekt meer masterstudenten van andere universiteiten dan er bachelorstudenten vertrekken - vooralsnog.
Foto: SpreadTheWURd

Na een bachelor in de provincie kiezen steeds meer studenten voor een master in de Randstad. Dat schrijft het Centraal Planbureau in een evaluatie van het bachelor-masterstelsel (bama). Geldt dat ook voor Wageningen? Nee, maar de aantrekkingskracht van WUR neemt af.

Studenten stappen na hun bachelorfase steeds vaker over naar een masteropleiding op een andere universiteit, schrijft het Centraal Planbureau (CPB). Vlak na de invoering van het bama-stelsel in 2002 switchte ruim 20 procent van de studenten naar een andere opleiding, in de afgelopen jaren steeg dit aandeel naar ruim 35 procent.

Ook besluiten studenten na hun bachelor minder vaak bij dezelfde instelling te blijven. In 2005 stapte nog ongeveer 1 op de 15 studenten over naar een andere universiteit voor hun master. Volgens het CPB is dat de laatste jaren gestegen naar 1 op 5. Veruit de meesten van hen belanden in de Randstad voor hun master, ongeacht of zij hun bachelor binnen of buiten de Randstad hebben afgerond.

Uitzondering

Klopt dit landelijke beeld ook in het geval van Wageningen University? Nee, Wageningen vormt een uitzondering, blijkt uit cijfers van de VSNU, de vereniging van universiteiten. Sinds jaar en dag komen er meer studenten van andere universiteiten een masteropleiding in Wageningen volgen dan dat er Wageningse bachelorstudenten naar een andere universiteitsstad vertrekken voor een master, zegt Geertje Braat van de afdeling Education & Student Affairs van WUR. Absolute aantallen wil ze niet geven, omdat die aantallen afhangen van de gebruikte selectie in het VSNU-bestand.

Wel valt op, zegt Braat, dat het verschil tussen de ‘inkomende’ en ‘uitgaande’ studenten sinds 2015 kleiner wordt. In 2018, het laatste jaar waarvan de VSNU cijfers geeft, waren er zelfs meer ‘uitgaande’ Wageningse studenten naar een opleiding elders dan ‘binnenkomende’ studenten. Maar Braat tekent daar bij aan dat die cijfers nog niet compleet zijn.

Magneet

Al met al is Wageningen University dus nog steeds een magneet voor masterstudenten, maar neemt de aantrekkingskracht af. En dat past wel in de landelijke tendens dat de Randstad populair is, ten koste van de masters in de provincie.   

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.