Tien fraudegevallen bij online tentamens

Tien Wageningse studenten hebben volgens de universiteit gefraudeerd bij online tentamens.
Foto: Shutterstock

Ruim zestig studenten kregen een officiële waarschuwing: er waren onregelmatigheden maar fraude kon niet worden aangetoond.
Dat meldt het online examenteam van Education & Student Affairs. Sinds de coronacrisis worden studenten bij het maken van schriftelijke tentamens via online proctoring in de gaten gehouden. De leverancier van de surveillance-software maakte de afgelopen maanden 28.500 video-opnames van examens.

Daarvan werden 1.500 examens aangemerkt als ‘verdacht’. Meestal ging het om trivialiteiten: een kleine tijdsoverschrijding, een foto aan de muur, een papiertje op het bureau of ma die met een kopje thee de kamer binnen loopt. Maar er waren ook studenten die verdacht lang naar de wc gingen of die geen goede beeldscan maakten van de kamer waarin ze het examen deden.

Spiekbriefje

Examinatoren en examencommissies van WUR beoordeelden de verdachte gevallen. Daar kwamen tien gevallen van aantoonbare examenfraude uit, waarbij studenten ongeoorloofd een smartphone gebruikten, sms-berichten verstuurden, websites openden of een extra laptop of spiekbriefje gebruikten.
Tien fraudegevallen is iets hoger dan normaal, zegt een vertegenwoordiger van de examencommissies. Ook het aantal waarschuwingen was hoger dan bij schriftelijke examens in een zaal.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.