Op zoek naar veilige gezelligheid in coronatijd

Hoe kunnen studenten elkaar blijven ontmoeten en tegelijk de coronaregels beter volgen?
Studentenverenigingen gaan meer activiteiten in de buitenlucht organiseren. Foto: Anna den Hartog

Hoe kunnen de studenten elkaar blijven ontmoeten en daarbij beter de coronaregels in acht nemen? Die vraag stond centraal in een overleg tussen de gemeente Wageningen en de studentenverenigingen op 24 september.

Gelet op het toenemende aantal coronabesmettingen in Wageningen, gingen bestuurders van de studentenverenigingen in gesprek met gemeente en GGD over hoe de verenigingen scherper de coronaregels kunnen naleven. Hoewel de meeste besmettingen onder studenten in huiselijke sfeer plaatsvinden en niet op de verenigingen, hebben die verenigingen wél een voorbeeldfunctie, vindt de gemeente. Volgens GGD-onderzoeker Kirsten Wevers waren er tot voorkort vooral besmettingen bij jongeren (onder wie studenten) maar nemen besmettingen nu ook in andere leeftijdsgroepen toe.

Overdekte terrassen

In het overleg ontstonden ideeën over hoe studenten het aantal besmettingen kunnen beperken. Zo moeten gemeente en verenigingen ruimte creëren voor ‘1,5 meter-bijeenkomsten’ buiten de deur, zoals overdekte terrassen, zodat studenten en jongeren niet meer thuis borrels organiseren. Om dit mogelijk te maken, moet de gemeente sneller vergunningen afgeven.

Ook kunnen de verenigingen inspelen op de kritiek van de Wageningse bevolking dat de studenten zich niet aan de regels houden. Zo kunnen de verenigingen beter communiceren hoeveel studenten er met de corona-regels in hun sociëteit mogen en hoeveel er daadwerkelijk binnen zijn. Ook zouden ze filmpjes kunnen maken van een kroegavond, om te tonen dat ze zich binnen aan de coronaregels houden.

Corona in Wageningen

Tussen 14 en 27 september werden er 78 mensen positief getest op corona in de gemeente Wageningen. Volgens Swetlana Landbrug van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden is er daarmee sprake van een toename in het aantal besmettingen. ‘We hebben de situatie in beeld en kunnen over het algemeen ook de bronnen achterhalen. Wij houden en hebben het in de gaten.’ Besmettingen vinden vooral plaats binnen de vrienden- en familiekring en bij elkaar thuis.

Op het coronadashboard is te zien hoeveel mensen er positief testen per gemeente.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.