6 Tips voor thesisdips

Het schiet maar niet op met je thesis. Afgelopen zomervakantie had je willen knallen, maar ook dat lukte niet. Herkenbaar?
Reddingsboei Foto: Shutterstock

Je bent niet de enige; ruim een kwart van de thesisschrijvers kampt met vertraging. Resource verzamelde tips om weer op stoom te komen.

1. Ontdek de angel

Je kunt je thesisdip gerichter te lijf naarmate je de oorzaken beter kent. Loop je vast op technische aspecten, is het faalangst die je parten speelt, vergt je bijbaan te veel energie om fris aan je thesis te werken? Decaan Marc Uijland: ‘Vaak zijn er meerdere factoren die leiden tot thesisproblemen en hebben ze ook nog eens invloed op elkaar. Dat is complex. Soms heb je hulp nodig om helder te krijgen wat nou precies het probleem is.’

2. Regel hulptroepen

Bedenk dat hulp vragen een belangrijke life skill is die oefening verdient; beter meer en sneller hulp vragen dan minder en te laat.Dus zet je thesisschaamte overboord en stap naar een vriend(in), studie-/ huisgenoot, familielid, decaan, begeleider, studie-adviseur of studentenpsycholoog. Is hulp vragen nog een te grote drempel voor je? Zet dan een eerste stap door in ieder geval te praten over je thesisdip. Maar blijf er in ieder geval niet in je eentje mee rondlopen; een thesis schrijven is al eenzaam genoeg.

3. Maak het de moeite waard

Bedenk goed waarom je eigenlijk je scriptie wil schrijven. Studentenpsycholoog Roeland Cloïn: ‘Studenten benoemen vaak extern gedreven motivaties: ze willen een goed cijfer of hun thesis afronden om te kunnen afstuderen. Maar daarmee kun je jezelf niet maandenlang motiveren. Zoek je interne motivatie; bedenk hoe het schrijven van je thesis aansluit op jouw waarden en passies.’

4. Regel een stok achter de deur

Zoek iemand om regelmatig je voortgang mee door te nemen: heb je je planning gehaald, en waarom (niet)? Iemand waarmee je samen kunt schrijven, helpt ook. ‘Sociale binding is een heel belangrijke factor voor succes. Het stimuleert als je er samen voor gaat en peer pressure voelt,’ aldus Jet Vervoort, studieadviseur bij Plantenwetenschappen en grondlegger van de zogenoemde thesis rings. Dat zijn kleine groepjes studiegenoten die onder begeleiding van een stafmedewerker elkaars theses bespreken. Ze blijken thesisduurverkortend en kwaliteitsverhogend te werken, aldus onderwijsdirecteur Arnold Bregt.

5. Relax

Bijt je niet stuk op perfectionering van de inhoud van je thesis, maar richt je op het academische proces. Jet Vervoort: ‘Je thesis draait niet om je data, maar om je academische vorming.’ Decaan Marc Uijland onderschrijft dat: ‘Veel studenten focussen op het eindresultaat, maar het proces is belangrijker. Je hoeft het niet te kunnen, daarvoor zit je nog op de universiteit.’

6. Structuur biedt houvast

Rust, reinheid en regelmaat zijn zo gek nog niet. Met een vast dagritme gedij je beter en verspil je geen denkcapaciteit aan keuzes daarover. Plan ook tijd in voor ontspanning en oplading: pauzes, afspreken met vrienden, sport, ‘buitenspelen’. Buiten zijn herstelt je mentale functies, “dwarreltijd” helpt je creatieve proces en beweging is een tegenhanger voor al het zitten en denken – én helpt tegen thesiskilo’s!

Ook nuttig tegen thesisuitloop:
– WURs studentenpsychologen hebben een training tegen uitstelgedrag. Op basis van een intake beoordelen ze of je ervoor in aanmerking komt.

– Het Wageningen Writing Lab biedt hulp bij het thesis-schrijfproces

Grip op je scriptiedip: een boekje dat in zeven stappen je thesismentaliteit bijstelt en je weer in beweging krijgt

De scriptie-uitloop schommelt jarenlang rond hetzelfde niveau, blijkt uit de scriptie-eindevaluaties door studenten. In 2018/2019 noteerde 25 procent ongewenste vertraging.

In september gaat het nieuwe studenteninformatiesysteem OSIRIS live, waarmee het ook makkelijker wordt om thesisuitloop te registreren en in de gaten te houden. Het is een antwoord op de visitatiecommissie die in 2019 de kwaliteit en het proces rondom thesissen onderzocht. De commissie had vooral kritiek op de registratie van de beoordeling, naast de uitloop.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.