Online uitreiking: waarom niet fysiek?

Plannen voor een fysieke diplomaceremonie gingen niet door. ‘Het was helaas niet werkbaar.’
De Aula De Aula. Foto: Marte Hofsteenge

Ook afstuderen is anders in coronatijd. WUR organiseert een online diploma-uitreiking voor afgestudeerde masterstudenten. Een aantal afstudeerders is teleurgesteld dat er niet iets fysieks georganiseerd wordt: sommige andere universiteiten en hogescholen kiezen daar wél voor.
Onderwijsdecaan Arnold Bregt begrijpt de teleurstelling. ‘We hoopten lange tijd dat we in het najaar een fysieke diploma-uitreiking zouden kunnen organiseren in de aula. Dan zou de coronacrisis wel minder moeten zijn. Achteraf was dat te optimistisch gedacht. Omdat er maar weinig mensen per sessie aanwezig kunnen zijn, zijn er veel sessies nodig. Dat is helaas niet werkbaar.’

Logistieke uitdaging

Online uitreikingen dus. ‘Zeshonderd van de 1280 afstudeerders hebben zich aangemeld. Die krijgen allemaal een uitreikingsessie met maximaal twaalf studenten tegelijk, gesorteerd op studie. Elke uitreiking is een livestream waarin de thesisbegeleiders van de afstudeerders ook een persoonlijk verhaaltje houden. In totaal gaat het om 434 docenten die op het juiste moment moeten inloggen om een praatje te houden. Logistiek is dat een hele uitdaging. Maar zo maak je het toch nog persoonlijk.’
De online uitreikingen hebben ook voordelen, aldus Bregt. ‘Normaal gesproken zijn veel internationale studenten al weg uit Wageningen tijdens de uitreikingen. Nu kunnen zij er wél bij zijn. En daarnaast krijg je nu een persoonlijk praatje van de afstudeerbegeleider; dat is normaal gesproken meestal niet het geval.’

De online masterdiploma-uitreikingen zijn van 21 september tot en met 1 oktober. Studenten die hun bachelorsdiploma hebben gehaald, krijgen voorlopig geen ceremonie. Zij krijgen een attentie via e-mail met een videoboodschap van rector magnificus Arthur Mol.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.