Actie tegen hoge huren …euh studieschuld

LSVb en FNV voeren vanmiddag actie in Wageningen tegen de hoge huurprijzen van studentenkamers. In Wageningen?
Foto: Albert Sikkema

Vanmiddag om kwart over 1 stond er één tentje op de Wageningse markt, omringd door drie actievoerders, drie journalisten, een cameraman en een politieagent. Alles gemoedelijk. ‘Een kamer van deze oppervlakte kost de student ruim tienduizend euro gedurende zijn studietijd’, zegt een van de actievoerders, zowel FNV-lid als Wagenings student.

Redelijke prijs

De studenten voeren actie tegen de ‘belachelijk hoge huurprijzen van studentenkamers in Nederland’, zo kondigden ze aan in de media. Ze vinden een huurprijs van 400 euro per maand een redelijke prijs, ‘maar 600 euro per maand is nu heel normaal en 700 per maand is geen uitzondering’, tekende De Telegraaf op uit de mond van de organisatoren.

Wat doen deze actievoerders in Wageningen? Die hoge huurprijzen worden betaald in steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Onderzoek van Kamernet wees vorig jaar uit dat de gemiddelde prijs voor een particuliere kamer in Wageningen 331 euro per maand bedraagt, dus lager dan de ‘redelijke’ prijs van de actievoerders. Vanwaar dan het protest op de Wageningse markt?

Studieschuld

‘Wageningse studenten die deze huurprijs betalen, hebben aan het eind van hun studie 20.000 euro studieschuld, alleen al aan woonkosten’, zegt de ene actievoerder. De ander vult aan: ‘Wij protesteren tegen de hoge studieschulden. We willen maatregelen om de studieschuld te verlagen.’ De actievoerders willen graag de basisbeurs voor studenten terug.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.