Last minute wijzigingen AID-programma

Door een noodverordening moest het programma op de valreep worden aangepast.
The first of the two AID’s starts today. Photo: Roelof Kleis

De eerste van de twee zomer-AID’s gaat vandaag van start. De avond voor het begin van de eerste Wageningse introductieweek was het bestuur nog druk om het programma aan te passen aan de noodverordening die per 10 augustus inging, die alleen “kleine bijeenkomsten georganiseerd door de onderwijsinstelling, studentensportvereniging of studievereniging die gericht zijn op studie of sport” toestaat tijdens de introductieweek. Activiteiten op de sociëteiten van studentenverenigingen mogen niet doorgaan.

Omdat het AID-programma al corona-proof was opgezet, hoefde het niet volledig op de schop, vertelt AID-projectleider Sjef Moling. ‘Natuurlijk hebben we wel het nodige moeten aanpassen om te voldoen aan de nieuwe noodverordening.’ Op dag drie moest het bezoek aan de studentenverenigingen (‘Let’s go SOOS-ial’) worden omgezet in een online programma waarin de verenigingen centraal staan. ‘Dat hadden we al als back-up liggen’, aldus Moling.

Leden werven

Andere onderdelen, zoals ‘AIDventure‘ en ‘Chat & Chill’ kunnen ook niet doorgaan in de originele vorm. ‘We zijn druk bezig een nieuw onderdeel te bedenken dat past binnen de regels maar waar ook ruimte is voor de studentenverenigingen. Er is meerdere malen per dag overleg met de gemeente en de veiligheidsregio om te overleggen welke ruimte er is binnen de regels en de manier waarop we de maatregelen die voor iedereen gelden – afstand houden, handen wassen, geen handen schudden, thuis blijven bij klachten – het beste kunnen garanderen tijdens de AID.’

Voor de verenigingen verandert er wel heel veel, omdat de activiteiten op hun sociëteit niet meer mogen

AID-projectleider Sjef Moling

Studentenverenigingen hebben altijd een belangrijke rol in de AID, voor hen hét moment om nieuwe leden te vinden. ‘Voor de verenigingen verandert er wel heel veel, omdat de activiteiten op hun sociëteit niet meer mogen’, aldus Moling. ‘We maken zowel online als fysiek ruimte waar zij zich op een veilige manier kunnen presenteren en waar de aankomende studenten informatie kunnen krijgen over de verenigingen. We werken de details nog uit maar het zal lijken op de infomarkt van andere jaren met veel meer afstand.’

Foto: Roelof Kleis

Handhavers

Er zijn beveiligers van een externe partij ingehuurd om de coronamaatregelen te handhaven. ‘We hebben externe mensen ingehuurd’, zegt Jessie Beirnaert, voorzitter van het AID-bestuur. De beveiligers letten onder meer op of er voldoende afstand wordt gehouden en er geen handen worden geschud. ‘Het is zo belangrijk dat iedereen zich daaraan houdt.’

De eerste van de twee AID’s – die werd opgesplitst om de anderhalve meter te kunnen waarborgen – begint vandaag om 11.00 uur en duurt tot en met zondag 16 augustus. De tweede AID gaat dinsdag 18 augustus van start en eindigt op vrijdag 21 augustus.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.