Blog: De waarheid voor eerstejaars

Resource-blogger Geert heeft medelijden met de aankomende eerstejaars.

Resource-blogger Geert heeft medelijden met de aankomende eerstejaars. ‘Die realiteit is het probleem niet; het probleem is het mooi weer dat gespeeld wordt.’

Beste aankomend eerstejaars studenten, ik heb het enorm met jullie te doen. Men lijkt zich niet zo over jullie te bekommeren, dus laat mij het dan zeggen: het is helemaal niet leuk hoe jullie studententijd gaat beginnen.

Minister-president Mark Rutte, minister Hugo de Jonge en de media hadden het vooral over de ontgroeningen, die niet door mogen gaan. In één van mijn appgroepen volgde na de persconferentie echter al snel een berichtje: ‘De AID gaat niet door’. Dat is natuurlijk niet waar; de AID gaat in aangepaste vorm wel door. Activiteiten van studie- en sportverenigingen die ‘van informatieve aard’ zijn, mogen wel doorgaan.

De introductieweken van Wageningen zijn echter, meer dan in veel andere studentensteden, georganiseerd rondom de studentenverenigingen. Die dragen voor een groot deel de introductie, door maaltijden te verstrekken, feesten te organiseren en door gedurende de AID de deuren te openen voor alle AID-lopers. Alle activiteiten van deze zogenaamde ‘algemene studentenverenigingen’ mogen niet doorgaan, waarmee de ziel uit de AID is gehaald. Ik begrijp het appje dat de AID niet zou doorgaan daarom maar al te goed.

Na de introductieweken begint het onderwijs. Mijn kersverse huisgenoot die in september met een opleiding begint zal welgeteld acht uur fysiek onderwijs krijgen. Normaal is dat veertig uur op de campus. De rest van zijn studieweek zal zich online voltrekken.

In de Instagram-story van de WUR stond afgelopen week een ‘feit-of-fabel’ over online onderwijs. Een van de stellingen was: ‘De kwaliteit van online onderwijs is lager dan van fysiek onderwijs’. In volle overtuiging klikte ik ‘feit’ aan in de interactieve poll. In het volgende bericht kwam het antwoord: ‘False. Online onderwijs is anders maar onze studenten hebben positieve ervaringen met het switchen naar online. Beide hebben voor- en nadelen.’

Nu ben ik normaal gesproken erg te spreken over het optimisme dat de socialmediakanalen van de WUR uitstralen, maar dit werd me toch iets te bont. Ben ik de enige die vindt dat dit simpelweg niet waar is? Begrijp me niet verkeerd: ik sta achter het besluit om in verband met besmettingsgevaar beperkingen op te leggen. Corona dwingt ons de AID in aangepaste vorm te organiseren en het onderwijs slechts zeer beperkt op de campus plaats laten vinden. Die realiteit is het probleem niet; het probleem is het mooi weer dat gespeeld wordt.

Daarom, beste aankomend eerstejaars studenten, zal ik het jullie zeggen: jullie eerste kennismaking met het studentenleven is een valse start en het zal worstelen zijn om zo te beginnen. Desalniettemin zal het op den duur ook voor jullie de beste tijd van je leven worden. Kom erbij – op anderhalve meter afstand dan – en we maken het wel gezellig.

Geert van Zandbrink is bachelorstudent Economie en beleid. Voor Resource blogt hij over het Wagenings studentenleven.

Lees ook:

Je moet inloggen om een comment te plaatsen.