Student

Pianoprotest strandt in raadsels

Een pianoprotest in de natte natuurtuin van WUR is in anonimiteit geëindigd. De oude Steinbach is als illegaal gedumpt afval verwijderd.

© Roelof Kleis

Plotseling stond-ie er, een oude Steinbach. In het groen verscholen, maar goed zichtbaar vanaf de Mansholtlaan. Het binnenwerk ontbrak, dus heel zwaar sjouwen zal het niet geweest zijn. ‘For Fresco, from the class of 2020’ meldde een A-viertje boven het toetsenbord. En daaronder eenzelfde papier met iets meer tekst en uitleg, waaruit een protestactie valt af te leiden.

Integriteit

Doelwit van de actie is ‘academische integriteit’. De raad van bestuur van WUR zou die integriteit ‘offeren aan de private sector’. Het korte pamflet leest als een advertentie voor het bedrijfsleven. ‘Plan je een omstreden palmolie-waardeketen? Wil je ook de agrarische industrie monopoliseren? We zijn er zeker van dat we uw bedrijfsdroom waar kunnen maken.’

‘Al onze studenten zijn gegarandeerd 100 procent vrij van politiek, historisch en filosofisch besef’, voegen de activisten er cynisch aan toe. Onderaan het papier hangen scheurstrookjes ‘Greenwashing at a competative price’, met een algemeen WUR-nummer erop. De tekst maakt min of meer duidelijk waartegen het verzet zich richt: de wel vaker bekritiseerde samenwerking van WUR met het bedrijfsleven.

De campus is niet bedoeld om afval te dumpen

Simon Vink, woordvoerder rvb

Maar wie er achter de actie zit is onduidelijk. Ondanks oproepen op de social media van Resource heeft niemand zich gemeld. Aan het protest is bovendien een abrupt einde gekomen. ‘Hoe lang het daar heeft gestaan, weet ik niet. We zijn er dinsdag op gewezen door collega’s en hebben het onmiddellijk weg laten halen’, zegt woordvoerder Simon Vink. ‘De campus is niet bedoeld om afval te dumpen.’ Vink zegt niet te weten wie de piano daar heeft neergezet. ‘Of het een protest was en waartegen is mij niet duidelijk.’

Valse noot

Maar dat is het dus blijkens de teksten wel. Naast de onduidelijkheid over de actievoerders roept ook de symboliek van de piano vraagtekens en speculatie op: wordt hier de "valse noot" mee bedoeld die WUR in de ogen van sommige linkse activisten speelt?

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.