Organisatie

Upfield start na zomer met Sunflower

Upfield wil in september starten met de bouw van Sunflower, het nieuwe innovatiecentrum op de campus.
Roelof Kleis

Een impressie van Sunflower. Links Friesland Campina. © Upfield

Upfield is de producent van margarinemerken als Blue Band, Flora en Becel. Het bedrijf ontstond twee jaar geleden uit Unilever toen die haar margarinedivisie van de hand deed. Met het realiseren van een modern ontwikkelingscentrum op de campus volgt Upfield het moederbedrijf dat zich afgelopen jaar ook op de campus vestigde. De twee worden buren.

Te groot

Upfield komt op het (nu nog) parkeerterrein tussen Friesland Campina en Unilever. Maar voordat de bouw van start kan, moet er nog wel een hobbel worden genomen. Het gewenste gebouw is groter (20 procent) en hoger (4,5 meter) dan het bestemmingsplan ter plekke toelaat. De Wageningse gemeenteraad beslist maandag over een procedure om die overschrijdingen mogelijk te maken.

2695669183_fbd401cfcf_b.jpgHet nieuwe gebouw biedt ruimte aan een experience center, keukenruimte, laboratoria, kantoren en een testfabriek. Het onderzoekscentrum staat in het teken van het ontwikkelen van nieuwe plantaardige producten. Het experience center is bedoeld voor klanten, (internationale) genodigden, relaties, onderwijs en wetenschap. Het gebouw bestaat uit twee blokken. In het lagere (achterste)

deel van Sunflower wordt de testfabriek ondergebracht.

Plantaardig

Upfield streeft ernaar de margarines honderd procent natuurlijk en plantaardig te maken. Ook wil het bedrijf plastic verpakkingen vervangen door duurzaam plastic en gerecyclede materialen. Bovendien moet het productieproces duurzamer. Doel van dat alles is margarine naar een hoger plan te tillen. Het bedrijf denkt dat op de campus en in de Food Valley het beste te kunnen realiseren. In het pand komen naar schatting 160 mensen te werken.

Wij hebben 330 plekken van Unilever gekocht. Daarvan mogen wij er 100 onderverhuren

Peter Booman, directeur Facilitair Bedrijf WUR

Voor die werknemers zijn volgens de norm 130 parkeerplaatsen nodig. Een deel daarvan (66 plaatsen) wordt half ondergronds onder het gebouw aangelegd. Aan de voorkant van het gebouw is plek voor 11 auto’s. Het resterende tekort van 53 parkeerplekken wordt opgelost door die van WUR te huren in de parkeerkelder van Unilever. Dat is ongeveer eenzesde van de WUR-plekken in die kelder.

Parkeren

Volgens directeur Facilitair Bedrijf Peter Booman blijft er voldoende parkeerruimte voor WUR zelf over. ‘Wij hebben 330 plekken van Unilever gekocht. Daarvan mogen wij er 100 onderverhuren. Een klein deel (30) is voor Friesland Campina. Wij houden er al met al meer dan voldoende over voor de 230 plekken die zijn berekend voor onze eigen behoefte aan parkeeruimte.’

Upfield wil in september starten met de bouw. Het nieuwe pand kan dan in het najaar van 2021 in gebruik worden genomen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.