Voorlopig afscheid van ecodorp Groenlandje

De bewoners van ecodorp Groenlandje namen gisteren afscheid.
De uitvaart. Foto Jacob Kaptein

Een bijzondere stoet verklede mensen, muzikanten en circusartiesten liep gisteren achter een bootje aan richting het stadhuis. Het was de ‘uitvaart’ van Groenlandje, het ecodorp vlak bij de haven.

Het terrein deed sinds september vorig jaar dienst als ecodorp en culturele vrijplaats. Er woonden ‘meestal vier’ mensen, voornamelijk WUR-studenten, in tenten, bussen en wagens. Maar overnachten op de plek is volgens het bestemmingsplan niet toegestaan. Hoewel de gemeente Groenlandje leek te gedogen, dienden de buren, roeivereniging Argo en watersportvereniging Vada, uiteindelijk een handhavingsverzoek in. Vandaar dat de bewoners nu vertrekken.

‘Het is heel jammer, maar ook begrijpelijk,’ zegt student Pablo Vanneste, één van de bewoners. ‘De optocht van vandaag hebben we uitvaart genoemd maar dat is vooral een grapje, omdat het bootje uitvaart uit de haven. We nemen afscheid van deze plek maar zien we het ook als iets positiefs: op naar een nieuw project.’

Praktische duurzaamheid

‘We hopen een nieuwe plek te vinden in Wageningen’, vult medebewoonster Louise Vercruysse aan. ‘We denken dat er behoefte is aan een culturele broedplaats, waar ook ruimte is voor natuureducatie. Het is lastig iets te organiseren in Wageningen als student, zeker als het een meerdaags evenement is. Er is niet echt een geschikte locatie, en het is vaak te duur op de reguliere plekken. Er is veel behoefte aan ontmoetingsplekken voor studenten. Sommige mensen komen graag samen bij een studentenvereniging, anderen willen liever bezig zijn met creatieve experimenten.’ 

‘Op de universiteit leer je van alles over duurzaamheid, maar het is vooral theoretisch’, zegt Yanina Willet, die ook op Groenlandje woonde. ‘Een plek als dit ecodorp geeft je de kans praktisch bezig te zijn. Wat zijn duurzame bouwmaterialen, hoe werkt het composteren van humanure (menselijke mest, red)? Voor veel studenten is het inspirerend om deze aspecten van duurzaamheid ook echt live te zien, in plaats van alleen droge onderzoeksartikelen te lezen. We hebben op Groenlandje bijvoorbeeld een hut gebouwd van wilgentakken, en we zijn bezig geweest met het zelf kweken van Shiitakes, een eetbare paddenstoel. Helaas konden veel van onze plannen voor grotere groepen mensen niet doorgaan, omdat corona roet in het eten gooide.’

Beleidskaders

De optocht eindigde woensdag bij het stadhuis, waar wethouder Anne Janssen (Wijken, Ruimtelijke Ordening en Cultuur) stond te wachten. Zij zal in gesprek gaan met de bewoners, en andere belangstellende groepen, zoals Tinyhouse Wageningen, om te kijken naar de mogelijkheden voor een nieuwe plek. ‘We zijn best trots dat we dit hebben bereikt,’ zegt Pablo. ’De volgende stap is het vaststellen van beleidskaders. De doelen van de Tinyhouse Wageningen, het ecodorp en de culturele broedplaats zijn toch allemaal net anders, maar we denken dat dit goed samen kan komen.’

De wethouder beloofde er werk van te gaan maken, en zei de meerwaarde van zo’n plek te zien voor Wageningen. De bewoners hebben voorlopig onderdak gevonden bij ecodorp Ppauw op de Wageningse Berg. Daar zullen ze verder werken aan de plannen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.